Täystyöllisyys ja NAIRU

Nykyisin täystyöllisyyden mittarina käytetään NAIRU työttömyyttä. Se on se työttömyyden taso jossa palkkainflaatio ei kiihdy. Malli on yleisesti hyväksytty esimarxilaisten taloustieteilijöiden keskuudessa vaikka pohjaakin Marxin teoriaa suhteellisesta liikaväestöstä. Klassinen koulukunta on siis kopioinut sen Marxilta. Teoria olettaa. On tietty työttömyyden taso jonka alittuessa palkat käyvät nousemaan ja seuraa kustannusinflaatio. Kustannusinflaatiota pidetään yleisesti pahana. Kustannusdeflaatio taas on vallitsevan esimarxilaisen taloustieteen piirissä hyväksytty ja siitä käytetään nimitystä sisäinen devalvaatio. Marxin muinainen havainto, nousukauden huipulla työvoiman kysyntä on suurempaa kuin tarjonta, tästä seuraa kilpailu työvoimasta ja palkkojen kohoaminen. Kohonneet reaalipalkat syövät yritysten voittoja ja siten kapitalistin tahkoamaa lisäarvoa. Koska lisäarvoa ei synny, kapitalistit lopettavat riistämisen eli sijoittamisen josta seuraa lama ja työttömyyden kohoaminen joka taas alentaa suhteellista palkkatasoa kunnes tullaan tasolle jossa riistoa muodostuu.

Onko teoria totta? Kyllä se on. Ei esimarxilainen koulukunta sitä muuten olisi omaksunut. Pitäähän heilläkin olla yksi vankka fakta höttöään läjässä pitämään.

Kuinka teoria vaikuttaa jos sitä noudatetaan?

Työvoimaa on monen tasoista. Yksi kirvesmies rakentaa talon kuukaudessa, toiselta se vie vuoden. Smithiläisessä markkinatalouden mallissa tuolle nopealle miehelle maksetaan paljon suurempi palkka kuin hitaalle. Ollaan siis vapaan sopimusoikeuden piirissä, palkka vastaa työn tuottavuutta ja voittoa ei voi muodostua. Huippukirvesmies tienaa paljon paremmin kuin laiska konttorirotta. (ellen väärin muista, Smith piti urakkatyötä tekevän kirvesmiehen ja konttorirotan palkkojen suhdelukuna 1:7. Raksalla siis tienaa seitsemän kertaa enemmän kuin valtiolla tai pankinjohtajana.)

Noin siis toimii markkinatalous. Entäs kun työttömyys nostetaan NAIRU tasoon? Silloin työtekijän neuvotteluvoima on nolla. Huipputimpurille sanotaan. Palkka on tuo, ellei kelpaa, tulijoita on. Palkkainflaatiota ei pääse syntymään koska riistäjää edustava yrittäjä ei kykene maksamaan parempaa palkkaa. Kilpailijalla on kymmenen työntekijää joiden yhteistuotos on sata liukuen tasaisesti. Heikoin tuottaa yhden työyksikön, paras 19. kaikkien työntekijöiden summa on tuo sata epätasaisesti jakautuneena. Koska kilpailija kuitenkin myy koko työköntän sadalla rahalla lisättyään siihen riiston ja oman palkkansa, myöskään meidän firmamme ei voi maksaa sen enempää. Huipputyöläinen joutuu työskentelemään huomattavasti alle tuottavuutensa, heikoin taas tienaa enemmän kuin tuottaa mutta häntä pidetään koska halutaan valmistaa sadan työyksikön edestä taloja.

NAIRU siis tuhoaa sopimusoikeuden ja siirtää palkkaneuvottelut esikapitalistiseen talouteen. Tuossa on hinta, tee tai kuole nälkään. Mallia kutsutaan yleisesti orjataloudeksi.

NAIRU on raja joka määrittää onko kyse orjuudesta vai markkinataloudesta. Jos pitäydymme NAIRU työttömyydessä, joudumme luopumaan palkkaeroista ja vapaasta sopimusoikeudesta.

 

Esimarxilaiset taloustieteilijät tekevät parhaansa estääkseen teoriaansa toimimasta. On nimittäin tilanne jossa se Keynesiläisten mukaan toimisi. Täystyöllisyyden oloissa. Klassinen taloustiede on taloustieteen erikoistapaus, kuten Newtonin mekaniikkaa on fysiikan erikoistapaus joka toimii pienillä nopeuksilla. (suurilla nopeuksilla täytyy käyttää suhteellisuusteoriaa.) Alentuneen työllisyyden oloissa toimisi Keynesiläinen makrotalousteoria. Tulonjako kysymyksiin soveltuu parhaiten Marxilainen lisäarvoteoria.

 

Mistäs minä tuollaisia tiedän, kun ei tiedä proffat jotka kokopäiväisesti asiaa miettii? No se on helppoa. Minä olen ollut noin viidessäkymmenessä työsuhteessa joissa olen neuvotellut itse palkkani. Aikoinaan, kun työttömyys oli alle NAIRU, sopiminen oli helppoa. Kumpikin osapuoli kertoi tavoitteensa ja sopimus joko syntyi tai ei. Nykyisin sopimisessa törmätään usein minimipalkkaan. Työnantaja esittää TES (työehtosopimus) minimipalkka ja vapaa sopiminen on varsin hankalaa. Kultaisella 80 luvulla neuvottelut olivat paljon markkinahenkisempiä. Sopimus oli kompromissi, ei saneluratkaisu.

Professorit ja taloustieteilijät ovat yleensä töissä julkisella sektorilla, heillä ei käytännön kokemusta työstä taikka palkkojen neuvottelusta. Silloin saattaa naurettavinkin teoria vaikuttaa järkevältä. Kun hyppää räntäsateessa saviseen monttuun naulapyssy, moottorisaha tai raudoituskoukku kädessä, ymmärtää taloudesta aika paljon enemmän kuin lämpimässä konttorissa turvatun perustulon tullessa EK:n, valtion tai Cato instituutin kukkarosta. (Kommunismista käsin kapitalismin käsittäminen on vaikeaa.)

Taloustieteilijöiden koulutusta täytyisikin laajentaa käytäntöön. Kerran vuoteen heittää heidät saviseen monttuun ja ilmoittaa. Nairu määräsi, palkkasi on 8 e tunti kunnes tässä on kuusikerroksinen kerrostalo.

Taloustieteilijät eivät ole tyhmiä. Useimmilla on YO papereissa enemmän älliä kun minulla peruskoulussa nelosia. Luulen että varsin moni heistä parin kuukauden kuluttua kysyisi. Miksi nairu ei määritä rauhoittajien ansiotasoa? Riistäjän edustaja vastaisi. Ne on kommunisteja, se on paha juttu, sinä olet kapitalisti. Varsin pian he liittyisivät liittoon ja ilmoittaisivat olevansa kommunisteja. Siitä seuraisi lopputili. Miksi? No, riistäjän edustaja ei maksa yhtään enempää kun on pakko. Ellei se kerrostalo valmistu, vaihtuu tekijät. Taikka firma tekee konkan.

Tuo saisi heidät miettimään Nairun olemusta, vapaata sopimusoikeutta ja työn tuottavuutta.

Aihetta sivuavia blokejani-

Sunzi, tiimityö ja riiston maksimointi

18.9.2013 20:01 Auvo Rouvinen

Kaikkiahan tietävät missä keksittiin tiimityö? Osa ei ehkä tiedä. Kyseessä on vanha kiinalainen keksintö. Sodankäynnin taito kertoo. (s.140, Sunzi, Sodankäynnin taito, suom. Matti Nojanen) Wu valtion kuningas tiedusteli Sunzilta. ”Kuka tuhoutui ensimmäisenä niistä kuudesta komentajasta, jotka jakoivat valloitetun Jin valtion puolustuksen? Ja kuka oli sitkeä ja menestyi?” Sunzi vastasi. ”Fan ja…

Kapitalistin ja yrittäjän ero

17.1.2013 20:53 Auvo Rouvinen

Päivittäin huudetaan apuun yrittäjyyttä joka pelastaa maan. Esitetään myös ratkaisuja joilla yrittäjyyttä kannustetaan. Ongelmana vaan on, huutajat ovat pääosin henkilöitä jotka eivät ole päivääkään yrittäjänä olleet ja jotka eivät tiedä mitä on yrittäminen ja yrittäjä. Huutajat ovat ikänsä politiikassa tai jossain julkisessa virassa maanneita ihmisiä joille edes käsite markkinatalous ei ole…

 

Raha ja Talous inflaatiosta

Miksi euroalueen laskevissa hinnoissa ei ole mitään yllättävää?

tammikuu 12, 2015

Euroopan tilastoviranomainen Eurostat julkisti tällä viikolla joulukuun alustavat inflaatioluvut euroalueelle. Tilaston mukaan kuluttajahinnat laskivat euroalueella edellisen vuoden joulukuusta 0,2 prosenttia. Toisin sanoen euroalueen vuosi-inflaatio kääntyi joulukuussa negatiiviseksi. Edellisen kerran vastaavassa tilanteessa oltiin vuonna 2009 keskellä globaalia finanssikriisiä. Euroalueen negatiivisessa inflaatiossa ei lopulta ole mitään yllättävää, kun talousalueen viimeaikaista kehitystä tarkastellaan inflaation taustatekijöiden kautta.

 

Muuta aiheeseen liittyvää luettavaa. (en ole tieteellinen kirjoittaja joten on pistä sivunumeroita ja lähteitä tekstiin. Noista voi vapaasti etsiä lainaamani kohdat. Kasvattaa yleissivistystä.)

 

Kansojen varallisuus. Adam Smith

Pääoma. Karl Marx

Työllisyys, korko ja raha. J M Keynes

http://fi.wikipedia.org/wiki/NAIRU

 

 

Ilmoita asiaton viesti

Kiitos!

Ilmoitus asiattomasta sisällöstä on vastaanotettu