Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Keskiluokan tuho Rooma, USA

 • Ylväs työveänluokka taantuu.
  Ylväs työveänluokka taantuu.
 • Muutama voittaa.
  Muutama voittaa.
 • Verot
  Verot
 • Samassa veneessä kaikki.
  Samassa veneessä kaikki.

Monia mietityttää miksi USA keskiluokka tuhoutuu. Selitys on sama kuin Rooman keskiluokan kohdalla. Rooman keskiluokka edusti maanviljelijöitä jotka omistivat itse maansa. Kaupunki kuitenkin vahvistui, valtasi naapureitaan, kiitos maata omistavien asevelvollisten. Niiden taistelutahtoa vastaan Pyrhokset ammattilaiset, Hannibalin palkkajoukot olivat avuttomia. Kait sellainen armeija tunaroivat naapurit kuriin saa, joka kykenee tuhoamaan siihenastisen historian loistavimmat palkkajoukot joita johtaa oman aikansa suurimmat nerot.

Roomasta siis tuli maailman valta ja jos unohdetaan itäiset imperiumit, koko maailma. Siitä seurasi oikeus kantaa veroja valloitetuilta alueilta. Verot menivät ensin rosvoileville senaattoreille jotka omaa valtaansa niillä pönkittivät, myöhemmin keisarin kassaan. Tuossa oli kuitenkin ongelmien ydin. Senaattorit vastasivat lainsäädännöstä, saivat suuren omaisuuden ja laumoittain orjia. Orjatalous oli kannattavaa, sitä vastaan oli turha muutaman hehtaarin maatilalla kilpailla. Keskiluokka siis kohtasi voittajansa suurtiloista jotka vielä maat rosvosivat melkoisen surutta.

Ne jotka selvisivät tuosta kohtasivat uuden vihollisen.

”Purjehtiminen on välttämätöntä, elämä ei”

Roomaan alkoi tulvia halpaa egyptin viljaa. Veroina peritty vilja oli perijälleen ilmaista ja keisarit pyrkivät säilyttämään valtansa jakamalla ilmaista viljaa. Siinä vaiheessa viimeinenkin itsenäinen viljelijä koki vaikeuksia. Ilmaista vastaan on turha kilpailla. Yhteiskunta jakautui erittäin rikkaisiin ja täysin köyhiin. Tasavallan muisto haalistui, samoin kuin asevelvollisen armeijan.

USA on kokenut saman kehityksen. Keskiluokka (ammattiliittoon kuuluvat autotyöläiset joiden tuntipalkka oli 1970 30 dollaria, lomat ja sosiaalietuudet paremmat kuin suomessa nykyisin) oli alkuun teollisuuden selkäranka. USA oli kuten mikä tahansa 1800 luvun imperialistinen teollisuusvaltio joka ahmi markkinoita omille tuotteilleen.

1970 tilanne muuttui, siitä tuli Rooman kaltainen veroja imevä imperiumi. Oma työväestö joutui kilpailemaan siirtomaista tuotavien lähes ilmaisten tuotteiden kanssa. Alkusysäyksen tähän antoi Nixonin päätös irrottaa dollari kullasta ja sen mahdollistama setelipaino. Nyt voitiin tuoda rajattomasti, viennistä ei ollut väliä. Kauppatase sai olla rajattoman epätasapainoinen. Orjakansat saivat dollareita, USA halpoja autoja, öljyä jne. Oma työvoima oli muuttunut tarpeettomaksi.

Vaikka painokone takoikin rikkautta, ei edes se olisi riittänyt, koska USA paperiteollisuus ei ole kovinkaan tehokasta, kuten sinne investoineet (tehtaita ostaneet) suomalaiset metsäfirmat ovat havainneet. Vaadittiin muutakin. Se muu oli sijoitusvarallisuuden imeminen. USA yritykset olivat loistavassa kunnossa 1970, investoinnit oli hoidettu ja työvoima orjuutettu siihen 30 dollarin tuntipalkkaan ay liikkeen tuella. Osakkeita alettiin myydä orjakansoille, tällöin rahan ja tavaran virrat saatiin kohdalleen. Orjakansa myi USA:han auton, öljyä tai paperia ja sai dollarin. Dollarilla orjakansat ostivat USA yritysten osakkeita joilla oli hyvät tuotto odotukset. Taikka USA valtion velkakirjoja*1.

Syntyi siis rahan ja tavaran kierto samalla lailla kuin Rooman imperiumissa. Alusmaat tuottivat, emämaa imi tavaraa. Oman maan ”keskiluokka” (järjestäytyneet työläiset) muuttuivat tarpeettomaksi taakaksi valtaa pitävälle luokalle. Tähän olisi auttanut kansalaispalkka, järjestelmä olisi pyörinyt ikuisesti.

USA ei kuitenkaan ole keisarikunta vaan kleptokratia joten siellä ei syntynyt kansalaispalkkaa taikka ilmaista vilja jakelua. Köyhät pakotettiin tekemään työtä. He myivät siirtomaatavaroita toisilleen. Nykyisin Applen Iphone maksaa Kiinassa *2 100 dollaria, se kiertää markkinoita kunnes kuluttaja maksaa siitä 500 – 700 dollaria. Samalla tavalla myös USA muinainen talous pyöri.

Lienee selvää ettei kännykän myynti suljetussa ringissä tuota mitään, niinpä kansalaiset alkoivat elää velaksi. Jostakin se kännykän ostohinta piti kaivaa. Syömävelka kuitenkin jossakin vaiheessa aiheuttaa ongelmia ja niin myöskin USA tapauksessa. 2008 ratkesi köyhälistön velanottokyky. Velkaa oli enemmän kuin kykyä korkojen maksuun. Romahdus tuli kuitenkin liian myöhään. Keskiluokka oli tuhottu. Velkaiset asunnot olivat ainut omaisuus. Entinen ylväs autotyöläinen oli taantunut velkaiseksi juristiksi tai pankkiiriksi. Oligarkin orjaksi. Teollisuus pyrki täyttämään orjakansojen sijoittajien toiveet, osinkoja maksettiin dollareilla, laitteita ei uudistettu. Nyt tehtaat ovat romua, infra vielä heikompi. Kansa on tuhottu. Nyt odottelemme koska barbaarit valtaavat maan. Tosin yksikään barbaari ei ole kiinnostunut konkurssipesästä. Keisarin kultaista kruunua ei voi ryöstää koska sitä ei ole.

Jokainen imperiumi kaatuu omaan menestykseensä. Ahneuden ja tyhmyyden yhdistelmä on tappava.


 


 

*1 USA valtionvelkakirjat on luotettavia koska USA on kuin Saksa, se ei ole koskaan maksanut velkojaan. Siihen voi luottaa. Siksi se muiltakin vaatii innolla velkojen maksuja. Usalaisilla, samoin kuin saksalaisilla, ei ole mitään kokemusta siitä millaisia kärsimyksiä velanmaksu tuottaa.

*2 Kiina ei kuitenkaan ole orjakansa vaan ovelus joka kykenee hyödyntämään mekanismia. Se hyödyntää mekanismia niin että ilmoittaa. Täällä on kommunistit vallassa, tuokaa tänne tehtaanne, vallankumous ei uhkaa. Voitte viedä täältä rojua yhdysvaltoihin. Sillä keinoin kiinalaiset houkuttelivat mm suomen kännykkätehtaat maahansa. Siitä ei tässä blokissa enempää.

Lähteet:

Tekstissä hyödynnetty vapaamielisesti joskus 30 v sitten luettua Rooman historiaa ja äskettäin luettua Maailmantalouden Minotaurus.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

7Suosittele

7 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Mutta entäs millaisia veistoksia tehtiin samaan aikaan ja varsinkin millaiset koristeet niiden jalustoihin tuli? Sen on pakko olla hyvin tärkeää, kun siihen keskittyi meidän historianopetuksemme lukiossa.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Eikös niitä patsaita jossakin vaiheessa sulateltu rahoiksi, joten vain jalustat jäivät? Vastaa siis setelirahoitusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset