Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Perintöverosta

  • Perintöverosta
  • Perintöverosta

Kuinka perintövero toimii ja vaikuttaa? Onko se hyvä vai huono vero? Kukaan sitä tuskin hyvänä pitää ja pienet perinnöt varmaan kannattaisi siitä vapauttaa. Ei kai kukaan yhdestä miljoonasta pysty veroa maksamaan, eihän siitä riitä edes hautajaisten juomiseen, saati muistokiven ostamiseen. (muistokivi sormukseen maksaa pahimmillaan miljoonia.)

Kuinka perittävä kasautuu?


 

Kun köyhä työläinen työskentelee päivät ja unohtaa perheensä, hän tuottaa yritykselle lisäarvoa. Yritys vaurastuu, työläinen elää, kukaan ei riistä ketään koska lisäarvo kasautuu yritykseen ja tuo myöskin köyhän lapselle työpaikan tulevaisuudessa. Kun tunnollinen yksinhuoltaja äiti raataa päivät tehtaassa, kehittää toimivan kvanttimekaanisen nanohiilirakenteen tai sahan tuotantolinjan hän samalla saa rahaa jolla voi rakentaa oman mummon mökin iltahomminaan. Uuvuttuaan viimein tuotantolinjalle stressin, huonon ravinnon ja raskaan työn ääreen hän päätyy krematorioon.

Jäljelle jää kuitenkin omin käsin tehty mummon mökki josta verottaja ottaa omansa. Verottajan miljoonan arvoiseksi arvioima rakennus tuo perilliselle 159 500 euron verolaskun. Jota hän ei pysty maksamaan, eihän kuusivuotias sellaisia summia saa kasaan. Lapsi lähtee jouluaattona töihin, myymään tulitikkuja. Pakkanen tekee tehtävänsä, lapsi polttaa tikut lämpimikseen ja niiden loputtua sielu lentää taivaan isän hellään huomaan, pankki vie talon perintöveron hinnalla. Pankki tekee puolen miljoonan tilin, valtio saa 159 500.

Rikkaan kuolema


 

Entäs kun rikas kuolee? Hänen kalliit eliittikoulut käynyt lapsensa perii tuhannen työntekijän henkensä ja terveytensä hinnalla keräämän omaisuuden. Omaisuuden arvo on 1000 miljoonaa. Veroa siitä menee 5% joka täytyy maksaa viiden vuoden aikana. Hän siis joutuu tuhlaamaan verottajan ahnaaseen kitaan 50 miljoonaa, vuosittain kokonaisen prosentin yrityksen pääomasta, ellei sitten myyn vuosittain yhtä prosenttia yrityksen osakkeista taikka ime osinkoina yrityksen tulosta. Vaikka veron voikin maksaa, mikäli yrityksen oman pääoman tuotto on yli yhden prosentin, se on pois rikkaan käyttövaroista.

Onko tämä oikein?

Harva sanoo, se on oikein. Me emme kuitenkaan arvosta Stalinia siksi että hän teki oikein, ei siksi että hän oli kiva. Me arvostamme häntä siksi että hän oli tehokas. Ketä kiinnostaa tasa-arvo, demokratia, ihmisarvo? Ne ovat kauniita sanoja mutta Stalin sai talouden toimimaan. Kysymyksen täytyykin kuulua. Onko tuo tehokasta?


 

Kyllä, se on tehokasta. Kun rikas perii yrityksen, työpaikat säilyvät. Hän on koko ikänsä oppinut isän seurassa kuinka yritystä johdetaan. Hän on käynyt parhaat eliittikoulut, hankkinut suhteita ja rakastaa isän työtä. Hän johtaa yrityksen vielä suurempaan menestykseen työskennellen palkatta yrityksen hyväksi. Tuolloin prosentin tuotto, jonka perillinen kyynelet silmissä ottaa ulos yrityksestä ei sitä tuhoa. Etenkin jos perillinen ottaa pankista lainan perintöä vastaan ja antaa inflaation syödä sen, jolloin hän saa yrityksen ilmaiseksi ja firma ei joudu kohtuuttomasti tuhlaamaan omaisuuttaan osingonmaksuun.

Entäs jos perijä onkin hulttio? Kahmii yrityksen tuloksen osinkoina ulos, hurvittelee rahat, laiminlyö tuotekehityksen, investoinnit ja keskittyy makeaan elämään. Pahimmillaan myy yrityksen hinnasta joka on laskettu niin että yrityksen täytyy tuottaa ostajalleen 10% vuosituotto lainanhoitokulujen kattamiseksi. Kymmenkertainen perintöveron aiheuttamaan kuluun nähden. Tuo ei todellakaan ole tehokasta.

Periminen on siis oikein ja tehokasta jos perillinen on täydellinen ihminen. Jos taas juoppo hulttio taikka timantteja keräilevä loinen, perintö on pahinta mitä yritykselle voi sattua.

Kuinka voimme varmistaa yrityksen edut, olipa perillinen loistava puurtaja tai juoppo hulttio?

Tähän auttaa säätiö. Omistajan kuoltua yritys muuttuu säätiömuotoiseksi. Palkattu johtaja johtaa sitä, työläiset tuottavat. Säätiö ei jaa osinkoja joten sen toiminta on tehokkaampaa kuin osakeyhtiön joka maksaa 10% liikevaihdostaan osinkoina ja veroina laiskoille pörssilurjuksille. Säätiömuotoinen yritys voi käyttää kaiken tulonsa tuotekehitykseen, investointeihin ja palkkoihin. Sen kilpailukyky on paljon suurempi kuin täimäisen omistajan ravinnon lähteenään käyttämän osakeyhtiön joka vielä perintöveroja joutuu maksamaan.

Suomen teollisuuden ja talouden pahin ongelma on investointien puute. Se johtuu täimäisestä omistuksesta. Säätiömuotoinen yrittäminen poistaa sen ongelman.

Kuinka sitten varmistamme kaikkien perillisten aseman, niin ettei köyhän lapsi kuole jouluaattona tulitikkuja myydessään, rikkaan lapsi ei juo itseään hengiltä.


 


 

Vasemmisto on tähän tarjonnut perustuloa, rahaa jonka jokainen saa vastikkeetta yhteiskunnalta, kokoomuksen piirissä vastauksena on kuntouttava työtoiminta, 9 e päiväpalkalla tehtävä työ. Valitaanpa kumpi hyvänsä, perilliset ovat turvassa. Jos kokoomus on hallituksessa, perilliset työskentelevät kuntouttavassa työtoiminnassa, jos vasemmisto, nauttivat vastikkeettomasta tulonsiirrosta. Leipä on turvattu.


 


 


 

Noin henkilökohtaisena näkemyksenä pitäisin ihmisen pakottamista yritykseen tai työhön josta ei tykkää, pahimpana karhunpalveluksena mitä lapselle voi tehdä. Olen itse yrittäjän lapsi ja voin sanoa että en sitä riemua kenellekään toivo.


 


 

Perintö ja lahjavero asteikko

Perintöveroa maksetaan I veroluokassa seuraavan asteikon mukaan:

Verotettavan osuuden arvo euroina / Veron  alarajan kohdalla euroina / Veroprosentti ylimenevästä osasta

20 000–40 000 / 100 / 8%

40 000–60 000 / 1 700 / 11%

60 000–200 000 / 3 900 / 14%

200 000–1 000 000 / 23 500 / 17%

1 000 000– / 159 500 / 20%


 

Lahjaveroa maksetaan I veroluokassa seuraavan asteikon mukaan:

Verotettavan osuuden arvo euroina / Veron alarajan kohdalla euroina / Veroprosentti ylimenevästä osasta

4 000–17 000 / 100 / 8%

17 000–50 000 / 1 140 / 11%

50 000–200 000 / 4 770 / 14%

200 000–1 000 000 / 25 770 / 17%

1 000 000– / 161 770 / 20%


 

Mikäli perillinen/ perilliset perii yrityksen ja käy jatkamaan sen toimintaa omistaen yli 10% yrityksestä, veroon tulee tiettyjä lievennyksiä. Sukupolvenvaihdos perimällä. Vero määritellään 60% alennetusta omaisuuden arvosta eli on maksimissaan 8%. Käytännössä huomattavasti alle koska omaisuuden arvo lasketaan usein aika luovasti. Olen kerran ollut vieressä kun se on tehty ja pelkäsin veropetossyytettä mutta lain mukaan se meni.


 


 

Myös US oma uutisointi on perintöveroon kantaa ottanut.

Jopa lottovoittaja ottaa suuremman riskin.

”Hyvönen korostaa, että pelkästään verokertymän kannalta yhden veron poisto tarkoittaa automaattisesti uuden luomista tai toisen veron korottamista. 

 

-Kuinka moni yrittäjä todella haluaa maksaa korkeampaa yritysveroa, suurempia työnantajan sivukuluja tai heikentää kulutuskysyntää ansiotuloverotusta kiristämällä?”

 

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän JpLehto kuva
Jp Lehto

Onko yksikään vero hyvä? Valtiomme tarvitsee rahaa tehtävien aiheuttamien menojen kattamiseen. Onko tehtävät oikeat.

Perintövero on yhtä sairas kuin muutkin. Jos siitä mummon ainoasta omaisuudestakin valtio vielä ryövää osuuden on se aivan per....

Käyttäjän tampere515 kuva
Jarmo Makkonen

"Valtiomme tarvitsee rahaa tehtävien aiheuttamien menojen kattamiseen. Onko tehtävät oikeat."

Valtiomme tuki taas Kreikkaa 1800 miljoonalla, onko tämä oikea tehtävä suomalaisille veronmaksajile? Valtiomme eli veronmaksajat tukee nyt Ukrainaa heidän talousahdingossaan jonka EU-pakotteet ovat aikaansaaneet samalla kun pakotteet tekevät miljardin laskun suomalaisille.

Käyttäjän jhiden kuva
Johannes Hidén

"Kukaan sitä tuskin hyvänä pitää."

No jopas oli naurettava yleistys, jonka voi todeta vääräksi kurkistamalla melkein mitä tahansa keskustelua netissä tai politiikassa.

Robert Jansson

Tuossa rikkaan kuoleman kohdalla vero on kyllä 190.000.000 euroa, eikä suinkaan tuo 50 miljoona, mitä kirjoittaja antaa ymmärtää. Tämä vuoden 2014 verotuksen mukaan. 2015 lähdtien vero nousee vielä 10.000.000 eurolla.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset