Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

ALV poiston vaikutukset

 • alv haitat kysyntä ja tarjonta käyrällä.
  alv haitat kysyntä ja tarjonta käyrällä.
 • todennäköisin alv poiston vaikutus
  todennäköisin alv poiston vaikutus

Koska olen alv:tä vastaan vaahdonnut jokaisessa veroblokissani, arvelin kerrankin pähkäillä ihan kunnolla sen poistamisen vaikutukset. Mitä me siitä tiedämme?

 • Kulutus määräytyy hinnan mukaan, mitä kalliimpi tuote, sitä vähemmän kulutusta. Ns kysyntä ja tarjonta käyrä.

 • ALV nostaa hintaa eli alentaa kulutusta.

 • Työvoiman tarve määräytyy kulutuksen mukaan.

 • Työvoiman tarve kasvaa palkkakulujen laskiessa. Jos palkka laskee 1%, työvoiman tarve kasvaa 0,5% - 2 % alasta riippuen.

Suomessa alv on 24%. Oletetaan että se pudotetaan nollaan. Vaihtoehtoja on useita.

 1. Hinnat laskisivat alv verran.

 2. Työllisyys kasvaa 12% - 48%. Tällä hetkellä työttöminä on 20% työvoimasta. Alv poistaminen vähintäin puolittaisi työttömyyden, saattaisi aiheuttaa jopa täystyöllisyyden. Mikä pelastaisi valtion talouden, veronmaksajien määrä lisääntyisi ja huollettavien määrä alenisi.

 3. Työllisyys ja palkat pysyisivät ennallaan, voitot kasvaisivat. Esim . Jos nyt voittoaste myyntihinnasta on 11% se kohoaisi 27,4%.
  90 palkat + 10 voitto + 24 alv = 124
  => 90 palkat + 34 voitto = 124

 4. Voitto ja työllisyys pysyvät ennallaan, palkat nousevat 24% - 1000%. Palkkojen nousu riippuisi yrityksen pääomarakenteesta. Jos työt tehdään koneilla ja palkkojen osuus on pieni, palkkojen korotusvara on suuri. Esim. palkka 50, pääoma 900, voitto 50, alv 240 = 1240
  alv poistamisen jälkeen. Palkka 290, pääoma 900, voitto 50.


 

Alv poistaminen johtaisi joko hintojen alenemiseen, täystyöllisyyteen, voittojen taikka palkkojen kohoamiseen. Ei se niin kauhealta kuulosta. Ihme ettei kukaan ole tuota keksinyt?


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän sirpaabdallah kuva
Sirpa Abdallah

Entäpä valtion budjetin tasapaino? Tuloista kun poistuu alv-tuotot, joiden arvioitumäärä 2014 on noin 17 mrd euroa. Ei taida palkoista/yritystuloista kertyvät verotulot korvata alv-veron menetystä, vaikka työllisyysaste kohoaisi 20 prosentilla?

http://budjetti.vm.fi/indox/sisalto.jsp?year=2014&...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joopas. siks ne tota alvia nostaa koska lyhyelä aikavälilä on vaikea muutosta tehdä. jos oletetaan että koko lasku menisi työllisyyden korjaantumiseen niin että 1% alvia alas tekisi 2% työllisyyttä lisää, tekis 10% alv lasku 20% työllisyysasteen nousun eli täystyöllisyyden. (toi siis meinaisi täydellistä palkka ja hintakuria.)

arviolta
8 miljardia alv menetys
500 000 työllistä eli valtion menot alenisi vain (500 000 x 12 x 1000) 6 miljardia. (työtön maksaa valtiolle vajaan tonnin kuussa ja työssä ne hiukan kykenisi maksamaankin veroja.)

jäis vielä 2 miljardin vaje.

tossa alkais sit tulla kyllä kerrannaisvaikutuksia jotka tasan varmasti nostaisi verotuloja.

ongelma on vaan se perkeleen euro. pahimmillaan saatas aikaan reilu inflaatio ja vähäinenkin vienti romahtas. mä nimittäin en usko keynesiläisten vakuttuksiin ettei palkat nouse jos talous alkaa toimia. kyllä ne nousee. raksalla ollu 30 vuotta ja aina kun duunia alkaa olla, ekan neuvotellaa liksat uusiks työmaakohtasesti.

elikkä nopeita muutoksia on helvetin hankala saada aikaan koska euro ja ekp pitää kurin.

Käyttäjän kimmosaarikko kuva
Kimmo Saarikko

Hyvä kirjoitus. Kirjoitin vähän aikaa sitten samasta asiasta. Ptw ihannoidussa Saksassa ostovoima on korkealla tasolla ja AVL matalalla. Jos ei alusta loppuun jaksa lukea niin kandee lukea loppu:
http://kimmosaarikko.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1807...

Käyttäjän ErkkiHietalahti kuva
Erkki Hietalahti

On hienoa, että Suomessa on vielä hengissä pieni uskollisten joukko joka ymmärtää mikä vaikutus aikanaan keksityllä pisteverolla ja myöhemmin moneen kertaan laajennetulla alv-verolla on olut Suomen talouselämään. Sama kauteusvero (alv) rasittaa koko EU-aluetta ja tekee mahdottomaksi kilpailla vientimarkkinoilla vähemmän verotettuja valtioita vastaan.

Läpikulkuvero alv ei missään nimessä ole koska sen hintoja nostava vaikutus vähentää kulutuskysyntää, nostaa sosiaalisen tuen tarvetta, estää investoinnit työllistäviin yrityksiin ja lisää näin verotuksen tarvetta. Montaa muuta haittaa mainitsematta.

Siitä ihmeelinen vero alv-vero on, että sitä poltetaan, haudataan ja muutenkin hävitetään sijoitusmarkkinoille säälimättä, ilman mitään kansantaloudellista hyötyä saamatta.

Kiitos, että edes Rouvinen ja Saarikko pitävät yllä keskustelua asian vahingollisuudesta.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

En edes muistanut käsitellä sen vaikutuksia investointeihin uutta yritystä peurustettaessa. pitänee joskus siitäkin oma blokinsa tehdä jahka jaksaa perehtyä.

moni varmaan pitää 20% investointiasvustusta suurena yritystä perustettaessa. sehän tarkoittaa alv poistoa. eli 20% pienempää velkaa, tai jos omarahoitusosuus on 25%, velkamäärä tipahtaa (miljoonan investoinnisa) tasolta 750 000 tasoon hiukka reilu 500 000.

aika paljon muuttaa kannattavuutta vaikka alv olisi läpikulku vero koska se 250 000 pitää kuitenkin ensin laskuttaa ennen kuin saa vähentää. jos sattuu laman aikaan tulemaan pankilta 250 000 lasku, saattaa jäädä maksamatta. ainakin minulta jäisi.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Mulle joskus joku sanoi, että täytyy kerätä mahdollisimman paljon veroja, että saadaan maksettua tukia. Vastasin, että sitten niitä tukia ei tarvita niin paljon jos hinnat on halvemmat.

Turhat rahanpyöritykset eivät vie ketään ja mitään eteenpäin. "Toisella kädellä otetaan ja toisella annetaan.." :/ Ihmiset haluavat jotain omaa ja pysyvää.

Käyttäjän TonyKunnari kuva
Tony Kunnari

Muun muassa tuosta syystä mie olen sanonut, että on tyhmää haluta jotain omaa ja pysyvää toisten selkärangasta. Mikään ei kuitenkaan ole omaa eikä pysyvää. Huonekalu voi mennä rikki ja hampaat mädäntyä. Asiat olisivat toisin, jos rahan lähde ei itse tarvitsisi ylläpitoonsa katetta marginaalista ja voitosta puhumatta vaan yksinkertaisesti vain kirjoittaisi tarvittavan summan tilille sitä vastaan, kun yksilö jotain saavuttaa ja palvelee.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset