Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Sähkönsiirtovero

Pohjoiskarjalan sähkön lehdessä oli esitetty kuinka sähköä verotetaan. Äärimmäisen typerästi tietysti, se ei liene kellekään yllätys.

Tavoite on leikata hiilidioksidi päästöjä ja siirtyä uusiutuviin. Kaiken järjen mukaan tuo onnistuisi helpoiten jos hiilidioksidi päästöjä verotettaisiin, muita muotoja ei.

Nykyinen malli on ensi vuonna 2.79c kwh + alv (=3,4596 c kwh) tuotantotavasta riippumatta. Hiilelle ei ole veroa.

Kun otetaan huomioon ettei pientuottajien tuotantoa edes oteta vastaan, tuntuu siltä että hiiliteollisuus on onnistunut lobbaamaan etujaan melkoisen hyvin. Taikka sitten tyhmyys on taas kerran kukkinut. Ei ehkä ole tullut kellekään mieleen että markkinataloudessa hinta on eräs ohjausväline?

Monesti sanotaan, NL systeemi sortui koska se ei ottanut hintoja huomioon. Se ei ollutkaan hintaohjautuva vaan suunnitelma ohjautuva. Minusta hiukan näyttää että meillä puhutaan markkinataloudesta mutta edetään suunnitelma ohjauksen suuntaan. Tietysti ilman suunnittelua ja ohjausta. Äkkipäätä tulee mieleen, sen mallin toimiminen on vielä epävarmempaa kuin NL mallin.

Suunnitelma talous ilman suunnittelua kuulostaa vielä utopistisemmalta kuin Kaukisen väite, ihminen on niin älykäs että voi päättää omista asioistaan.


 

Kuinka minä tuon tekisin?

Tämän hetken tilanne. Fossiilisten osuus 28%, turve 8%, ydinvoima 14%. Yhteensä 50%. Noille 7c kwh veroa, muut verotta. Luulen että hiilen osuus laskisi, uusiutuvan nousisi. Surullista että punikin pitää opettaa markkinataloutta ”kapitalisteille”.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (7 kommenttia)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Niin tota,tyhmä kysymys,mutta kuka sen veron maksaa ?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ton nykyisen tasaveron maksaa kuluttaja mut tollasen mun mallin mukaisen veron maksas saastuttaja koska kilpailijoilla ei sitä olisi.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mutta taidetaan se työntää kuluttajalle tavalla tai toisella.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Hei, ei kai ydinvoima mitään päästöjä ilmaan tupruttele. Ydinvoima on ainoa cleantech sähköntuotantomuoto näihin muihin verrattuna.
"ensi vuonna 2.79c kwh + alv (=3,4596 c kwh) tuotantotavasta riippumatta. Hiilelle ei ole veroa." - Tällä paikataan tuulivoimalle annettua syöttötariffia jonka kuluja ei muka osattu ennakoida ja nyt ollaa kuset housuissa ja niinkuin tämä kielletään.. ja paskat, ei ole vaihtoehtoina muuta kuin lisätä sähköön korotuspainetta.
Syöttötariffiin menee n.200 miljoonaa tuulisähkön tukirahoja vuosittain 12 vuoden ajan jos ei herrat pysty virhettään korjaamaan. Rahat menee pääasiassa ulos maasta eikä suomalaisten taloutta hyödynnä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä en oikein noita tukija ymmärrä ellei sit olla kokonaista teollisuuden alaa perustamassa. toi tuulivoima kyl alkaisi kannattaa jos verotus ei sitä sorsisi. vero - tuki = 0 //tollon hommaa

ydinvoimalat o aina riski, kait niilt täytyy saada jotakin sen eteen.

Käyttäjän hannuaro1 kuva
Hannu Aro

Muualla maailmassa tukien maksaminen on loppumassa mutta Suomi alkaa oikein EU:n suurimmilla valtiontakuu hinnalla. Oma-etu sai hyvät voiteet bisnekseen..
Täytyy oikein ihmetellä, miten typerää tuo tuulivoiman tukeminen oikeasti on. Valtion tuki on niin valtava, että tuulivoimayhtiöt voivat kirjoittaa tuottamastaan MWh:sta yli kolmikertaisen laskun, verrattuna siihen tilanteeseen, että he eläisivät sähköpörssin hintojen mukaisessa kilpailutilanteessa. On se ihme ellei firma kannata. Kun 3 MW:n laitos pyörii tunnin nimellistehollaan, maksamme me veronmaksajat noin 240-250 € avustusta. Päivässä tuo summa nousee jo n. 5700 euroon. Tuulisena kuukautena summa,jonka me veronmaksajat joudumme tuon myllyn pyörimisestä maksamaan voi nousta yli 170.0000 euron. Jos myllyjä alueella on esim. 10 niin tuona tuulisena kuukautena me veronmaksajat maksamme myllyjen pyörimisestä 1,7 miljoona euroa. Tukipäätös oli ilmiselvä virhe. Tuki on joko poistettava välittömästi tai ainakin sitä on pienennettävä. Nyt ulkomaiset yhtiöt ovat löytäneet tämän ammottavan verokuilun ja lypsävät meidät tyhmät tyhjäksi. Sellaiset kunnanisät, jotka antavat luvan tällaiseen verorahojen sairaaseen ohjailuun, ovat tyystin vastuuttomia ja siten epäkelpoja tehtäviinsä.- -Häpeällinen järjestely ja oma-etu koplaus on nyt EU:n paras bisnes. Suomi velkaantuu muutenkin jo ihan liikaa..

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Juu,Unionista ulos ja omavaraistoimintaa mahdollisimman pitkälle. Tää suomi on nykyään vaan sellanen "lypsylehmä".

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset