Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Suomen tulevaisuus

 • Tossa näkyy optimaalinen talouskasvu ja toteutuva. Matalampi siis toteutuu.
  Tossa näkyy optimaalinen talouskasvu ja toteutuva. Matalampi siis toteutuu.
 • jatko on mielenkiintoinen.
  jatko on mielenkiintoinen.
 • On sitä aikasemminkin Saksan kanssa puljattu. Se näkyy velassa.
  On sitä aikasemminkin Saksan kanssa puljattu. Se näkyy velassa.
 • Suomen tulevaisuus
 • Pienet kapitalistit mälläs.
  Pienet kapitalistit mälläs.
 • Kohta ei ole kun yksi. Saksalainen.
  Kohta ei ole kun yksi. Saksalainen.
 • Egyptissä pyramidit tehtiin kivestä, meillä velasta. Lopussa palaa autot.
  Egyptissä pyramidit tehtiin kivestä, meillä velasta. Lopussa palaa autot.
 • Lukekaa Rahatalous haltuun, Ahokas ja Holoppa nin tiedätte mitä toi meinaa.
  Lukekaa Rahatalous haltuun, Ahokas ja Holoppa nin tiedätte mitä toi meinaa.
 • Aikonaa asiat osattiin.
  Aikonaa asiat osattiin.
 • Nyt ei.
  Nyt ei.

Nyt alkaa jokainen puulaaki EK:sta Liberaan ennustella lamaa. Luottoluokittajatkin on heränneet ja ensimmäinen jo pudotti luokitusta. Hallitus on ryhtynyt toimiin, kunnilta säästetään puolitoista miljardia, muitakin menoja karsitaan. Muistaakseni yhteensä kuutisen miljardia. Verotulot vastaamaan menoja on ajatus. Vienti on pudonnut 6% vuoden takaisesta.

Kuinka nuo vaikuttaa?

Vientiteollisuus joutunee vähintäin 5% porukkaa irtisanomaan, valtio ja kunnat sen kuuden miljardin edestä. Mikä meinaa 6 000 000 000 / 60 000 = 100 000 henkilöä. Elikkä sellaiset 150 000 työtöntä lisää olisi minimi vuoden saldo. Koska nuo luvut ovat voimakkaasti kertautuvia, luulisin että saadaan 300 000 uutta työtöntä. Päästäneen miljoonaan työttömän uljaaseen lukemaan.

Bruttokansantuotteen kohdalla voitaneen puhua sellaisesta 20 miljardin romahduksesta. Sellainen 10% tippuu siis tulot. Mikä meinaa että velkaantuminen kasvaa suhteessa tuloihin vaikka ei euroakaan otettaisi lisävelkaa. Noin 60% velkaantumisaste nousee noin 70% tasoon. Mielenkiintoista on, vaatiiko EU Suomea maksamaan tuon suhteellisen velkaantumisen pois. Jos vaatii, hymyt hyytyvät jospa Stubblta.

Vaati eli ei, me ollaan menossa 90 luvun laman uusintaan pienellä erotuksella. Silloin kun Viinanen alkoi huseerata, valtio oli lähes velaton ja työttömyys nollassa. Nyt työttömyys roikkuu 20% kieppeillä, valtio on suhteellisen velkainen ja finanssipoliittinen laki kieltää lisävelkaantumisen. Eli velalla ei työttömyyskuluja makseta. Eikä viennillä, euro ei niin paljoa jousta vaikka suunta onkin oikea. Mielenkiintoinen kysymys mistä Stuppi rahat taikoo. Minä luulen että ei mistään. Tulee olemaan mielenkiintoiset ajat muutaman vuoden.


 


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (8 kommenttia)

Käyttäjän Ukkram09 kuva
Markku Laitinen

Ei muuta kuin äkkiä irti EU:sta ja Eurosta, oma valuutta ja oma keskuspankki takaisin ja sille yksinoikeus luoda tyhjästä rahaa. Kaikki takaukset ja vastaavat sanotaan irti ja kieltäydytään maksamasta, koska ne on annettu sopimusten vastaisesti. Samoin kaikki takaus tai vakuus sopimuksia allekirjoittaneet vastuuseen tekemisistään!

Samoin pitäisi tutkia valtionyritysten, kansallisvarallisuuden ja luonnonvarojen myynnit roimaan alehintaan ja laitettava syylliset vastuuseen!

Sitten kun meillä on oma valuutta, se olisi laitettava kellumaan samantien, koska suurin osa viennistämme menee EU:n ulkopuolisiin maihin, tämä korjaisi tilannettamme kaikkein parhaiten!

EU ja Euro tulisi hajoittaa suunnitelmallisesti, koska hallitsematon hajoaminen tietäisi lisää ongelmia. Mutta jos tästä ei päästäisi sopimuksiin välittömästi, niin silloin ainoa tie on lähteä heti paikalla!

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

Muutama linkki:
http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/10/08/e...

"Eurotalous kompuroi kohti uutta taantumaa ennen kuin se on toipunut edellisestäkään. Kompurointia pahentaa europäättäjien erimielisyys ongelmien syistä ja siitä, pitäisikö taloutta elvyttää finanssi- vai rahapolitiikan konstein – vai pitäisikö taloutta sittenkin kiristää. Muualla menee paremmin."

http://www.taloussanomat.fi/jan-hurri/2014/10/12/s...

"Saksa ei ole senkään vertaa talousveturi kuin se on joskus ollut. Se on kasvurohmu, jonka vaihtotaseen hurja ylijäämä pakottaa muita maita yhä raskaampiin alijäämiin. Euro ja EKP tukevat tätä rohmupolitiikkaa. Maailmantaloudelle tämä tietää tasapainohäiriöitä. "

http://www.taloussanomat.fi/uutiset/2014/10/11/stu...

"Pääministeri Alexander Stubb ei säästellyt sanojaan pohtiessaan Suomen luottoluokituksen laskun merkitystä

– Herätyskellot ovat soineet jo kauan, mutta niihin ei ole suhtauduttu riittävällä vakavuudella. Näin ei voi jatkua. Tehdyt hallituskauden 6,5 miljardin sopeutukset ja budjettiesityksen loppusumman kääntyminen toista vuotta peräkkäin kiristäväksi on vain välttämätön alku, Stubb toteaa valtiovarainministeriön tiedotteessa."

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

veilä yks.

http://www.talouselama.fi/uutiset/eu+aikoo+torjua+...

"EU:n sopimusten mukaan maan budjettivaje ei saa ylittää kolmea prosenttia kansantuotteesta. Ranska on kuitenkin äskettäin ilmoittanut lykkäävänsä tähän tavoitteeseen pääsemistä vuoteen 2017 saakka.

Ranskan talousministeri Michel Sapin sanoi viime kuussa, että maan budjettivaje olisi ensi vuonna 4,3 prosenttia bkt:sta. Maa tekee myös vähemmän menoleikkauksia kuin mitä se on sopinut EU:n kanssa.

WSJ:n lähteiden mukaan EU:n komissio aikoo todennäköisesti lähettää budjetin takaisin Ranskaan muutettavaksi.

"Ihmiset ovat valmiita antamaan Brysselin isojen poikien hylätä budjetti", EU-lähde sanoo WSJ:lle."

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

25% devalvaatio voisi auttaa ensihätään? Vai täytyykö pamauttaa tasan 30%?

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Auttaisiko devalvointi ihan oikeasti tilannetta? Tätä voidaan pohtia hetken..

Ajatellaampa nykyistä tilannetta missä luottojen myöntäminen eli ostovoiman uusinta on alkanut takkuamaan. Devalvoimme siinä toivossa,että kyllä jossakin muualla tätä ostovoiman uusintaa tapahtuu,mutta tapahtuuko? Missä sitä tapahtuu? En ole kuullut montaakaan positiivista uutista asiasta vielä lähiaikoina. Joten jäljelle jää kilpaileville valtioille saman tempun tekeminen siinä toivossa,että jostakin löytyy ostovoimaa. Mutta ei löydy,kun juuri nostimme tuontituotteiden hintoja.

Sama kaava..syöksylasku pohjalle alkaa joka tapauksessa,jos pidämme ajatustottumuksista rahaan ja rahatalouteen kiinni. En ole vielä keksinyt yhtään keinoa,etteikö asia päättyisi huonosti.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä oon. reilu keskuspankista rahoitettava kansalaispalkka.

eräs erittäin helppo tapa tasata suhdanteita olisi. työttömyyskorvaus 2 kertaa palkka. ostovoima kasvaisi aina kun työttömyyskin. automaattinen vakauttaja.

Käyttäjän MarttiHaverinen kuva
Martti Haverinen Vastaus kommenttiin #7

Voi olla, että ostovoima räjähtäisi käsiin :D

Pauli Leinonen

Kun ero EU:sta ei kelpaa, on virkamiesten palkat puolitettava. Näin älykkäimmät ja ahneimmat virkamiehet perustavat menestyviä yrityksiä ja Suomi pelastuu. Virkamiesten erottaminen ai auta mitään koska heillä sosiaaliturva ja työt jäävät tekemättä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset