Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Miksi devalvaatio ei pelasta?

  • jenkki enemmistön ostovoiman kehitys
    jenkki enemmistön ostovoiman kehitys
  • kuinka raha syntyy1 ?
    kuinka raha syntyy1 ?
  • 2
    2

Miksi edes devalvaatio ei pelasta taloutta? Ai eikö pelasta? Ei, Japani on devalvoinut 20%, voitot kasvaa, vienti ei. Toi taloussanomien juttu on todisteena.

”Jenin arvo onkin laskenut noin viidenneksellä suhteessa dollariin. ”

”Viennin lisääminen näyttää jääneen haaveeksi, Financial Times kirjoittaa. Japanin kauppatase on ollut pakkasella useimpina kuukausina vuoden 2012 alusta. ”


 

Syynä on globaali kysyntälama. Joka paikassa säästetään joten devalvaatio ei lisää myyntiä. Tästä tilanteesta on helppo keino ulos. Eu keskittyy kuluttamaan, keskuspankki jakaa kansalaispalkkaa vaikkapa sen 3000 e kk jokaiselle. Alkaa japanin vienti vetää.

Koska EU on pohjimmiltaan natsismin perustalle rakennettu irrationaalinen tyhmyyden tiivistymä, lienee selvää että se ei toimiin ryhdy. Suomen täytyy itse tajuta roolinsa globaalina kuluttajana.

Valtion täytyy perustaa yksityinen pankki joka rahoittaa kansalaispalkkaa myöntämällä jokaiselle 3000 e kk korotonta lainaa ilman takaisinmaksuvelvoitetta. Lainan korko on määriteltävä voimakkaasti negatiiviseksi niin että lainasumma nollautuu viidessä vuodessa. (palataan siis markka ajan negatiiviseen reaalikorkoon)

Jos / kun pankki joskus tekee konkurssin, se ei haittaa koska euroalueen pankkien yhteisvastuu pistää saksalaiset maksamaan mukin seuraukset.


 

Sami Miettisen pari vuotta vanha bloki pankkiunionista.

http://samimiettinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/111187-euroalueen-pankkipu...


Jopa Korkman tajuaa osan ongelmasta, ei tämä mitään raketti tiedettä ole:

http://www.hs.fi/talous/Euroopan+talouden+pahin+ongelma+on+kysynn%C3%A4n...

"Taustalla on ajatus, että yritykset eivät voi tuottaa ja työllistää, jos markkinoilla ei ole kysyntää – joka taas näkyy tavaroiden ja palvelujen kuluttamisena. Kysyntää on niukasti, jos kotitaloudet ja yritykset pyrkivät vähentämään velkojaan tinkimällä kulutuksesta ja luopumalla investoinneista. Tilanne vain pahenee, jos valtiokin jatkaa kiristämistä."

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

http://rahajatalous.wordpress.com/2010/11/15/mita-...

"Näin ollen sekä velanluonti, raha, rahatalletukset ja velka liittyvät erottamattomasti ihmisten taloudelliseen toimintaan. Jos rahataloudesta poistetaan bruttovelka ja rahatalletukset, myös taloudellinen toiminta lamaantuu. Nettomääräisesti arvioituna rahan ja velan määrä taloudessa on kuitenkin aina nolla. Jokaisella positiivisella pankkitalletuksella on jossain taloudessa vastineena negatiivinen velka. Velka ja rahatalletukset ovat saman asian kaksi eri puolta. Tämä on nykymuotoisen rahatalousjärjestelmän toiminnan ymmärtämisen kannalta keskeinen seikka."

"Kuten arkikokemus osoittaa, liikepankit eivät hyväksy kaikkia lainahakemuksia, vaan ainoastaan luottokelpoisiksi arvioidut asiakkaat saavat lainansa. Kun luottokelpoisuusvaatimukset täyttyvät, pankit lainaavat kuitenkin talouteen rahaa juuri sen kysyntää vastaavan summan. Tällä tavalla rahan tarjontakäyrä muodostuu vaakasuoraksi. Pankkien näkökulmasta luottokelpoisuuden tasoon vaikuttaa muun muassa yleinen taloudellinen tilanne, jonka muuttuessa paremmaksi yhä useampi lainaaja pystyy suoriutumaan veloistaan. Näin ollen hyvät ajat ruokkivat yleensä lainojen myöntämistä ja velkaantumista, jolla on puolestaan edelleen positiivisia vaikutuksia talouden kehitykseen ja talouskasvuun."

A.R Tuohon on tultava muutos. Pankkien pitää myöntää lainaa niille joilla ei ole maksukykyä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

herra kanin bloki
http://ebolakani.blogspot.fi/2014/09/suomessa-palk...

"Suomen vaihtotaseen pakkaselle painumisen syynä ei siis ole menetetty kilpailukyky, vaan ostajien ostovoiman katoaminen velkataakan alle."

Käyttäjän AlekAlekseevits kuva
Ari Vehkanen

Mutta jos köyhille annetaan lainaa=rahaa kuka niitä sitten voi kyykyttää ja käyttää hyväksi josta toiset tahot hyötyy rahallisesti ;-)

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Eli siis,rikas maakin on riippuvainen muiden maiden talouksista. Kun kellään ei ole varaa ostaa,niin mihin myydä ?

Käyttäjän RogerB kuva
Alexander Holthoer

Kiitos tästäkin toivon pilkahduksesta, Auvo :D!

Tietenkin lehmät nousevat siivilleen ennen kuin näin tullaan toimimaan...
Koska uusliberalismi.

Käyttäjän JouniHalonen kuva
Jouni Halonen

Eihän perustarpeissa mitään pitkäaikaista kysyntälamaa voi olla, koska pallon väestö kasvaa alituisesti. Energia, siis se millä koko ruletti pyörii, näytäisi olevan pullonkaula, joka vain kapenee ja kapenee.

Jyrki Paldán

Tottakai on. Kysyntä kun ei riipu yksilön halusta ostaa tavaraa ja palveluita, vaan yksilön ostovoimasta. Ostovoima taas jakautuu niin epätasaisesti että kysynnästä on vakavaa puutetta. Vaikka maapallon väkiluku lisääntyisi kymmenellä miljardilla täysin varattomalla ihmisellä, ei kysyntä markkinoiden näkökulmasta kasva yhtään.

Energiasta taas olet tismalleen oikeassa. Se taitaa olla se ainoa olennainen pullonkaula.

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Tuosta 3000 €/kk kansalasipalkasta ei seuraisi pitkässä juoksussa muuta kuin kova inflaatio.

Käyttäjän TuureParkkinen kuva
Tuure Parkkinen

Totta! Devalvaatio ei ratkaise. Sisäisestä devalvaatiosta (palkkojen laskemisesta) seuraava deflaatio vastaa samalla myös reaalikorkojen nousua, joka vain entisestään kannustaa liikasäästämään. Mutta tuota kansalaispalkkaa parempi vaihtoehto olisi vain nostaa tavoite inflaatio sen verran korkeaksi, että reaalikorot pääset putoamaan tarpeeksi negatiivisiksi:
http://tuureparkkinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/176...

Jatkuva likvidin rahan määrän kasvattaminen markkinoilla ei välttämättä aiheuta välitöntä inflaatiota, mutta lisää jatkuvasti hyperinflaatioriskejä.

Toimituksen poiminnat