Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Stubb: ilmainen koulutus ja 100% perintövero

Luin Stubbin blokin kun Jussi Ahokas sen facebookissa jakoi. Minuun teki vaikutuksen Stubbin idealismi. Kokoomukselle nämä perusarvot ovat vapaus, vastuu ja demokratia, mahdollisuuksien tasa-arvo, sivistys, kannustavuus, suvaitsevaisuus ja välittäminen.

Erityisen huonon vaikutuksen teki tuo mahdollisuuksien tasa-arvoisuus. Siis jokaisella pitää olla samat mahdollisuudet? 100% perintövero tietysti tasaa lähtöä, samoin kuin ilmainen koulutus. Paha piirre vaan on siinä että tuo ei takaa täysin samaa lähtöasetelmaa. Osa ihmisistä on älykkäitä, osa taas ei. Tyhmälle jos samat mahdollisuudet takaa, sehän meinaa tässä tuloerojen luvatussa maassa melkoista pottia. Fiksu tienaa uransa aikana miljardin, tyhmä ei eurokaan. Jos siis halutaan saada tyhmät ja fiksut samalle viivalle, tyhmän täytyisi saada syntymälahjanaan miljardi valtiolta, fiksun ei mitään. Koska tyhmiä on (määritelmästä riippuen) enemmän kuin fiksuja, valtio joutuisi maksamaan vuosittain vajaalle sadalle tuhannelle tyhmälle miljardin tasoitusmaksua, yksi fiksu ei saisi mitään.

Kallista ja epäilyttävää. Jos kaveri on fiksu, hän varmaan esittäisi tyhmää saadakseen miljardin. Tietääkseni tätä on kokeiltu suomessa kerran. Niinistö kokeili ja koetyhmäksi valikoitui nalle. Hän sai kohtuullisen pesämunan valtiolta mutta jos suoraan sanotaan, minusta tuntuu että nalle ei ehkä suomen tyhmin kaveri ollut. Saattoipa jopa olla fiksuin.

Sinne asti kun äo testit eivät ole täysin kattavia, vastustan tuota ”lähtörahaa”. Perintövero ja koulutus on tietenkin helpommin perusteltavissa, onhan selvää että fiksun lapsesta kasvaa fiksu. Jos hän saa vielä suurehkon perinnön, lienee selvää ettei kaveri töihin puutu. Perintö siis passivoi maan fiksuimman väestön ja siihen meillä ei ole varaa. Koulutuksen taas täytyy olla ilmainen jo senkin vuoksi että perintövero tekee kaikista varattomia. Toinen puolustus ilmaisuudelle on, jokaisen täytyy saada kehittyä kykyjensä mukaan voidakseen palvella yhteiskuntaa tai kapitalistia parhaalla mahdollisella panoksella.


 

En viitsi koko blokia käydä läpi, se tahtoo vilistä asia ja ajatusvirheitä joiden oikominen veisi vuorokauden. Käyn vain läpi nuo muut arvoseikat.

Kuis noita vois ajaa?
- vapaus = kansalaispalkka jolla tulee toimeen
- vastuu = kansalaispalkka toimisi siihenkin, olisi vastuussa rötöksistään kun voisi korvaa ne
- demokratia = suora demokratia
- sivistys = amerikan "tohtorit" hiiteen
- kannustavuus = kunnon liksa duunista kannustaa
- suvaitsevaisuus ja välittäminen. = äänestä vassia


 

Koko teksti: http://www.alexstubb.com/?p=851

Kommentoin vain Ahokkaan jakoon:

Auvo Rouvinen pakkohan toi oli kahlata kun sä kerra suosittelit. menis päivä oikoo virheet. esim mun tietämyksen mukaan verotuksesta on vaan yks tutkimus julkastu viime aikona. se osotti että pääomaverokannan korkeus on kääntäen verrannollinen talouskasvuun. seikka jota oon jauhanut viis vuotta. voitot verolle, investoinnit kasvaa. yks alv uutinen kuukauteen. japani nosti alv 6%->8%, talous pysähty kun seinään. eli ei jätkällä turhaan o hirttonaru kaulas blokin kuvas. sinne se menee joko ite tai autettuna kun seuraukset selviää.


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (10 kommenttia)

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Perintö ei vaikuta mahdollisuuksien tasa-arvoon. Perintö tulee yleensä vasta niin myöhään, attä mahdollisuudet, jos niitä on, on jo käytetty.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

pelkkä perinnön odotus saattaa ihmisen laiskistaa. ja useimmat saa perinnön eläissään, eli kyllä se vaikuttaa. jos kuoleman jälkeen saa, sit ei.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Oon kuuskymppinen sydänvikainen,mutta vieläkin anoppi elää ! Perintöä odotellessa.

Käyttäjän NinaPalomki kuva
Niina La

Riippuu perinnöstä tai sen suuruudesta.. Isommat omistajat tekevät verosuunnittelua ja siirtävät perintöä jälkipolville vähän kerrassaan. Tietty vielä otetaan jälkipolvet työharjoitteluun kavereille.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

Ikävä kyllä minulle, mutta en ole saanut minkäänlaista perintöä. Minulla ei siis ole mitään perskohtaista kokemusta. Olen kuitenkin saanut seurata jopa useampia ehkäpä tavallista suuremman perinnön saajia. Jotkut ovat jopa perineet toimivan liikeyrityksen.

Vähäisen otokseni perusteella on sanottava, että pojasta sekä tytöstä polvi yleensä huononee eli pullean rahamassin saaneen kiinnostus tehdä töitä ja jatkaa isän sekä äidin duunia 12-14 tuntia vuorokaudessa ei enää kiinnosta. Mieluisampaa on ensin hieman kokeilla yritysjohtajan tointa ja ajella vaikkapa Porschella. Mutta kun työ alkaa käydä työstä ja tulokset huononevat on myynnin aika.

On kuitenkin sanottava, että jotkut tekevät isäänsä enemmän töitä ja kasvattavat yritystä.

Mielestäni perintöveron täytyy olla tuntuva, mutta sen perusteita voisi miettiä uudelleen.

Muuten Wihurin suurperijä Antti Aarnio-Wihurin tunnuslause on: "Paras tapa hankkia keskisuuri omaisuus on periä todella suuri sellainen."

Käyttäjän mattiuuk kuva
Matti Uusi-Kokko

Sehän olisi väärin fiksuja kohtaan, että he joutuisivat ikänsä tekemään töitä miljardinsa eteen ja tyhmä saisi sen suoraan käteen.

Käyttäjän TaunoVornanen kuva
Tauno Vornanen

Mutta tyhmä olis edelleen ilman fiksuutta,joka on paljon arvokkaampaa kuin raha.

Pekka Pylkkönen

Vielä ovelampaa olisi korottaa kulutusveroja. Rikas ja ahne perijä yrittäisivät kaikin keinoin vältellä veroja eivätkä ostaisi juuri mitään. Ensin elintaso olisi sama kuin köyhällä (Sambialaisella selvyyden vuoksi, ettei joku suhteellisuudentajuton yksilö Suomessa erehdy pitämään itseään köyhänä) ja lopulta ei raaskisi ostaa edes ruokaa. Rikas ja ahne perijä kuolee nälkään kulutusveroja nostamalla.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

tosin tyhmä ja köyhä kuolee ensin. rikkaista ei o tietääkseni nälkään kuollut ku hovard hughes. köyhiä menee 10 milj vuoteen. suomi ku sossu maa, täällä harva kuolee.

Käyttäjän RaikoKarvonen kuva
Raiko Karvonen

Tyhmä ei todellakaan tienaa tässä nykysysteemissä juuri yhtään mitään.

Ei siis kannata olla tyhmä. Mutta valitettavasti ihmisten kyvyt ja osaaminen vaihtelevat melkoisesti. Syitä tähän on tietysti monia. Yleisesti ottaen eri tavoin vammautuneet eivät tässä yhteiskunnassa tienaa juuri yhtään mitään. Jos et osaa kuin hengittää, niin ei siitä kovin kummoisesti makseta. Tämä asian kuulin eräältä fiksulta ihmiseltä jo vuosia sitten. Asia on tietysti täysin totta.

Paras rikastuttaja on yritystoiminta. Jos on lahjoja tehdä miljardibisnestä, niin sitten on ja sitä kautta pystyy elämänsä aikana sellaisiin tuloihin, että siinä rytäkässä köyhyys ja kipeys on todella kauaksi karanneet. Joillakin köyhyys on vain muisto, jos sekään. Tässä tilanteessa on tietysti hyvä vaatia muilta ja erityisesti työntekijöiltä jatkuvaa palkkamalttia ja mieluummin kaikenlaisen verotuksen minimoimista ja julkisten sektorin menojen rajua karsimista. Kuka nyt rahojaan haluaa yhteiskunnan käyttöön? Ei ainakaan kukaan sikarikas pääomatuloilla eläjä. Kun on kymmeniä miljoonia taskussa, niin sitten voi jatkuvasti valittaa Suomen korkeita veroja ja toivoa, että verotusta vielä nykyäänkin pääomatulojen osalta vieläkin alennettaisiin.

Jotkut tässä maailmassa tietysti rikastuvat yli kaiken kohtuuden. Nykyisessä maailmassa ei ole olemassa sanaa kohtuus. Ahneus on vienyt joidenkin ihmisten kohtuuden käsitteen ja ymmärryksen.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset