Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Verotus, EU ja Italia

Elina Lepomäki esitti muutaman faktan Italian taloudesta blokissaan http://elepomaki.puheenvuoro.uusisuomi.fi/171681-ei-menna-italian-vipuun-rinne

  • Saapasmaa on maailman kolmanneksi suurin velallinen, ja 5,4 % maan bruttokansantuotteesta menee pelkästään korkojen maksuun. Italian velkasuhde on 133 % ja lähestyy 150 prosenttia sitä nopeammin mitä alhaisempana inflaatio pysyy. Italia on ollut suurimpia EKP:n hätäohjelman LTRO:n käyttäjiä (viime vuonna suurin). Suuri osa italialaispankeista ei pysty rahoittamaan toimintaansa markkinaehtoisesti. ”
  • Italialaisten kotitalouksien nettovarallisuus on keskimäärin 275 000 euroa. Suomessa se on 161 500 euroa. Halutessaan italialaiset voisivat siis rahoittaa kotivaltionsa velat (noin 84 000 per kotitalous) ja silti yksityistalouksien varallisuus olisi korkeampi kuin Suomessa!

Elikkä vaikka Italian valtio ei nykymenolla pysty koskaan maksamaan velkojaan, se voisi sen tehdä jos käyttöön otettaisiin toisenlainen systeemi. Adam Smithin Kansojen varallisuudessa esitetty progressiivinen verotus.

Miksi verotuksen pitää olla progressiivinen?

Italialaiset omistavat keskimäärin paljon mutta omaisuus jakautuu epätasaisesti. Jokainen kotitalous ei voi maksaa 84 000 e, osa voi maksaa miljardin, osa ei euroakaan. Siispä progressiivinen omaisuusvero on ainut toimiva ratkaisu. Mitä tästä seuraa?

Velkojia on, ellen väärin arvaa saksalaiset pankit. Eli verotuksen seuraus on, rikkaiden italialaisten omaisuus verotetaan ja annetaan saksalaisille pankeille. Köyhät eivät siitä kärsi, ainut muutos on, veronkierrolla rikastuneet italialaiset köyhtyvät ja tilalle tulee saksalainen eliitti (käytän inhoamaani eliitti sanaa tässä koska ulkomaalainen miljardööri on eräänlainen linnanherra jota voidaan kutsua eliitiksi.)

Kuinka tämä vaikuttaa suomeen?

No kohta Suomi on samassa jamassa kuin Italia nyt. Täälläkin tullaan sen kysymyksen eteen miten maksetaan velat joita ei voida maksaa. Sama malli siirtyy siis tänne. Rikkaiden suomalaisten omaisuus siirtyy rikkaille saksalaisille. Köyhät eivät tästä kärsi, onhan sama öykkäröikö omistajana saksalainen vai suomalainen. Köyhillä ei ole mitä viedä.

Elikkä homman nimi on, joko valtioiden velat hoidetaan keskuspankkirahoituksella taikka progressiivisella omaisuusverolla jonka tuotto menee saksaan. Köyhille on se ja sama kuinka käy, rikkaista verotus tuntuu ikävästi sosialismilta. Koska rikkaat eivät pidä sosialismista, asia voitaisiin hoitaa 100% perintöverolla yli miljoonan euron omaisuudesta. (saksalaiset perijät olisivat varmaan valmiita jouduttamaan perinnön tuloa. Sama malli jolla paavi Borgia joudutti kirkkovaltion kassan kasvua. Myrkkypiikki rikkaalle ja perintö jakoon.) Veron tuotto menisi saksalaisille pankkiireille jotka osaavat tehdä yrityksistä kannattavia. Elikkä kansantalous toipuisi fiksujen saksalaisten kapitalistien ohjauksessa.

Nyt vaan listaamaan rikkaita joiden nimet ilmoitetaan Saksaan. Luulisin että perheyritysten liiton jäsenrekisteri toimisi hyvänä alkuna.

 


Keskuspankkirahoitus. EKP lainaa valtiolle rahaa. Koska EKP voi luoda rajattoman määrän rahaa, se voi sitä lainatta rajatta eikä tarvitse periä koskaan takaisin. Raha voi olla joko bittejä eli luottoa taikka seteleitä. Setelien painaminen kuitenkin maksaa joten järkevintä olisi käyttää bittejä.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (15 kommenttia)

Käyttäjän JuhaJuoni kuva
Juha Juoni

Yksi vaihtoehto on se, että kaikkien euromaiden kansalaiset muuttaa Saksaan.

Aki Häkkilä

Korkeammin koulutetuilla tällaistakin ilmiötä on näkyvissä.

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko

Jos mennään EKP rahoitukseen, niin on hyvä tietää minne korot valuvat ja mikä on korkotaso. Solidaarisena matemaattisena ratkaisuna näkisin, että kaikilla on sama korkotaso, mutta vähiten määrällisesti lainaa ottavat saavat suhteellisesti enemmän hyötyä maksetuista koroista. Toisin sanoen turhat investoinnit(tai tuhlailu) lisäävät koronmaksua muille valtioille/(kunnille, jos lainaaja valtionpankki)

Hierarkisena mallina. EKP -> Valtionpankki -> kuntapankki tai kunta.

Velkaa per nenä mittari. Mitä vähemmän velkaa per nenä, sitä enemmän hyötyy maksetuista koroista. Ei nyt kerkee tehdä tosta yhtälöä esimerkein, mutta ajatuksena. Suomalainen velkaa(http://velkakello.fi/) 17 077€ Italialainen velkaa (http://www.eudebtclock.org/) 34 789€ ja ranskalainen velkaa 29 797€.

17 077 + 34 789 + 29 797 = 81 663

Suomi 17 077 / 81 663 = 0,209 vertailu luku 1 - x -> 79,1%
Italia 34 789 / 81 663 = 0,426 vertailu luku 1 - x -> 57,4%
Ranska 29 797 / 81 663 = 0,365 vertailu luku 1 - x -> 63,5%

Vertailu lukujen summa 79,1 + 57,4 + 63,5 = 200

Sanotaan, että korkotuloja on 10Miljardia€, niin ne jaettaisiin seuraavasti valtioittain.
Suomi 10M€ * 79,1/200 = 3,955 M€
Italia 10M€ * 57,4/200 = 2,87 M€
Ranska 10M€ * 63,5/200 = 3,175 M€

Raha on velkaa, mutta liika velka kannustaa säästämään, jopa ympäristöä.

Demokratia mallina rahat menisivät kuntalaiselle, joka alloikoi haluamiinsa projekteihin rahaa esimerkiksi tiestöön, leikkipaikkoihin, vaikkapa lähitielle haluamalleen peilille, joka lisää turvallisuutta huonoissa näkyvyyttä aiheuttaneista paikoista. Lompakolla äänestäminen tai tässä tapauksessa jyvitettyjen rahojen allokointi. Mikäli ei allokoi, niin ei äänestä rahoillaan ja edustajat pääsee allokoimaan.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

minä en niistä koroista huolta kantaisi koska ainut korkotaso jonka italia tai kreikka kestää on -10%. siksi se ekp negatiivisia korkoja tarjoaa.

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko

Maksaisitko itselle korkoa mieluummin kuin jollekin ulkopuoliselle.

http://www.talousdemokratia.fi/?q=mita_raha_on

Ennenkuin puhuu rahasta on hyvä tietää mitä se on.

Sinun lupaus maksaa joskus lainasi takaisin takaa mahdollisuuden luoda se raha. Korkoa kutsutaan riskiksi, jos joku ei maksakaan takaisin pankin luomaa rahaa takaisin. Mitä luotettavampi olet sitä alhaisempi on korkosi, mikä ei ole tasa-arvoista, koska et voi toteuttaa ideoitasi ellei joku rahoita niitä sopivalla korolla.

Rahaa häviää sitä mukaa kuin maksat velkaasi -> velka on rahaa.

Naisten kengissä korkea korko voi kerätä katseita, mutta pankin puolella korkea korko karkoittaa katseita.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #5

joo kyl mä tiedän ton rahan olemuksen. mut ekp ei tartte korkoo ja laina ottajat ei pysty maksaa, joten on viisainta antaa laina korotta ja sit 10% inflaatiolla syöttää ne velat. kaikki o tyytyväisiä. me kun päästää maksamasta muide velkoja, italialaiset kun saa rahaa, inflaatio kun saa mahansa täytee.

kreikka o eri juttu. sille pitää antaa kans ilmasta velkaa, sit ne ostaa suomesta koneita. kreikkalaiset o tyytyväisiä ku saavat suomalaista romua, suomalaiset o tyytyväisiä ku saavat töitä ja inflaatio tossakin syö ne velat.

ainu joka häviää o saksa kun se ei voi tuhota eurooppaa. hitleri unelma epäonnistuu taas.

Tapio Vehmaskoski Vastaus kommenttiin #6

Ehkä yksinkertaistat, mutta koska toit Saksan esiin niin todettakoon, että juuri näin Saksa tekee. Eurooppalaiset maat ostavat velkarahoilla saksalaista tavaraa eli työtä. Katsoppa vaikka tiestöllämme liikkuvaa uutta autokantaa. Kävin juuri katsastamassa kodinkoneita, laatumerkit Bosch ja Siemens ovat saksalaista.

Saksalainen on säästäväinen, täsmällinen ja laatutavaraa valmistava. Kun haluat ostaa laatua niin silloin ei voi tietyn rajan jälkeen tinkiä, koska laatu maksaa.

Kreikka on ostanut jo pidemmän aikaa mm. sotakalustoa Saksasta http://www.uusisuomi.fi/ulkomaat/93504-raju-vaite-....

Halpa ja hyvä harvoin kohtaavat. "Hyvää on yritetty, mutta priimaa tuppaa tulemaan", sanonta pohjalaisittain. Sielläkin taitaa mennä paremmin?

Kim Leino

"Elikkä vaikka Italian valtio ei nykymenolla pysty koskaan maksamaan velkojaan, se voisi sen tehdä jos käyttöön otettaisiin toisenlainen systeemi. Adam Smithin Kansojen varallisuudessa esitetty progressiivinen verotus."

Eiköhän Italiassa jo ole progressiivinen verotus? Tosin ei tarjoamasi skenaario edes vaadi progressiivista verotusta. Nollaomaisuudesta tasavero lohkaisee sen saman nollan kuin progressiivinenkin verotus.

"Köyhät eivät siitä kärsi, ainut muutos on, veronkierrolla rikastuneet italialaiset köyhtyvät ja tilalle tulee saksalainen eliitti (käytän inhoamaani eliitti sanaa tässä koska ulkomaalainen miljardööri on eräänlainen linnanherra jota voidaan kutsua eliitiksi.)"

Ei veroja kiertämällä rikastu. Rikastuminen tapahtuu kahdella tavalla: joko tarjoat kuluttajille mitä he haluavat tai tarjoat poliittisen vallan haltijoille mitä he haluavat. Veroja kiertämällä vain estetään valtiota varastamasta kansalaisia (tai päättäjiä) palvelemalla ansaittuja tuloja.

Lisäksi pitää tunnustaa se tosiasia, että työpaikkojen luomiseen tarvitaan investointeja, investointeihin tarvitaan pääomaa ja pääomaa ei synny jos verottaja vie tulot. Eli kyllä se alaluokkakin epäsuorasti kärsii jos rikkaat köyhtyvät.

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko

"Lisäksi pitää tunnustaa se tosiasia, että työpaikkojen luomiseen tarvitaan investointeja, investointeihin tarvitaan pääomaa ja pääomaa ei synny jos verottaja vie tulot. Eli kyllä se alaluokkakin epäsuorasti kärsii jos rikkaat köyhtyvät."

Velka on rahaa. Se pääoma on jonkun ottamaa lainaa. Ilman lainaa ei ole rahaa. Ensin tuli velka sitten vasta raha. Pitääkö vääntää rautalangasta?
http://www.talousdemokratia.fi/?q=mita_raha_on

En yhtään ihmettele, miksi tota ei opeteta koulussa. Muutenhan zombit aloittais kapinan.

Aki Häkkilä

Kaikki raha ei ole velkaa, mutta velat voivat hyvinkin olla rahaa. Jälkimmäinen tarkoitttaa siis sitä, että luotettava maksusitoumus voi hyvinkin toimia maksuvälineenä. Siten ovat ensimmäiset rahatkin syntyneet, talletustodistuksista, jotka on luovutettu eteenpäin tavaraa vastaan.

Kenelle Suomen valtio on velkaa rahan, jonka Suomen Pankki tuloksestaan tulouttaa valtion budjettiin? (satoja miljoonia vuositasolla, ellen väärin muista)

Käyttäjän PetriEskelinen kuva
Pedro Esko Vastaus kommenttiin #12

En nyt ole ihan kärryillä viime tilanteista, mutta viimeeksi, kun tarkistin, niin EKP antaa korkeammalla korolla lainaa kuin pankit, joten viksut kunnat ja vielä fiksumpi valtio ottaa lainaa sijoituspankeilta, jotka ovat liian suuria kaatumaan eli ei ole riskiä, joten bonukset ovat kusetusta, koska ei ole riskiä.

Muistaakseni EKP jakaa oman toiminnan kustannuksien jälkeen jäävän koron ruttokansan tuotteen mukaan jäsenmaille ellen nyt totaalisen väärin muista, mutta facebookissa Paljastetaan rahan valhe ryhmästä varmasti saat oikeat linkit jne.

Kim Leino Vastaus kommenttiin #12

Juuri näin. Raha ei ole = velka, vaan velka ja raha ovat vain fiat-rahajärjestelmästä ja fraktionaalisesta pankkijärjestelmästä johtuen saumattomasti sekoitettu keskenään, eikä niitä pysty erottelemaan, sillä ne ovat tarkasteltuna identtisiä. Mises erottelee nämä kaksi asiaa toisistaan nimillä money ja fiduciary media: http://wiki.mises.org/wiki/Fiduciary_media

Kun ajassa mennään hieman taaksepäin, tullaan aikaan jolloin kaikki raha oli velatonta. Oli vain arvometallit ja niiden talletuksia koskevat varastokuitit.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #14

arvometallit, esim kulta, on tavaraa. tietysti sitäkin voidaan käyttää rahana mutta rahan olemus on velka. se syntyy tyhjästä kun joku ottaa velkaa. mulla o bloki rahan synnystä.

Käyttäjän jgagarin56 kuva
Juha Kuikka

Italialaiset ovat muuten kautta aikojen itsekin todenneet itsestään, että "ihmiset ovat rikkaita, mutta valtio on köyhä". Vielä kymmenisen vuotta sitten arvioitiin, että Italian taloudesta yli 30% pyörii virallisen kirjanpitdon ulkopuolella.

Käyttäjän jarviriina kuva
Riitta Järvi

Ymmärrän, että kun pikapuoliin siirrytään EU:ssa julkisen velan yhteisvastuuseen, niin EU:n veronmaksajat maksavat Italian velat.
(ennenkaikkea saksalaisille pankeille kuten tähänkin asti ).

MUTTA koska italialaiset hallitsevat erinomaisaesti veronkierron, toisin kuin suomalaiset, italialaiset veronmaksajat eivät pääse/ joudu osallistumaan yhteisvastuuseen.

Vatikaanin pankki ilmoittaa karsineensa tuntemattomat asiakkaansa (mafian).
Tämä lienee näytösluontaista imagon kohennusta.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset