Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Demokratiasta

  • mä ja sale pubis pressan vaalie aikaa
    mä ja sale pubis pressan vaalie aikaa

Meillä on toverinna Kaukisen kanssa ollut pieniä erimielisyyksiä suoran demokratian toiminnasta. Erot eivät ole ideologisia vaan sanoisinko teknisiä. Johtuvat henkilöhistoriasta. Hän on harrastanut demokraattista päätöksentekoa ohjelmistosuunnittelijoiden keskuudessa. Kyseinen ammattiryhmä koostuu diplomi-insinööreistä, atk maistereista ja nörteistä. Ei mitään ruudinkeksijöitä mutta oman alansa osaavat eivätkä ole täysin umpityhmiä. Tuollaisessa joukossa on helppo neuvotella ratkaisuista, päästä sopimukseen.

Minä taas olen kiertänyt toreja, riidellyt netissä vuodesta 2001, osallistunut jonkin verran politiikkaan ja neuvotellut rakennustyömaalla töiden toteutuksesta. Olen siis ollut huomattavasti enemmän tavan kansan parissa ja kokemukset eivät ole yhtä rohkaisevia. Joskus joutuu puremaan huulta että ettei sanoisi mitä ajattelee. Kaikki eivät ole kovinkaan helposti ylipuhuttavissa.

Eli meidän näkemyserot johtuivat pitkälti tuosta kokemuspohjasta. Toverinna kohtasi demokraattisen haasteen mielenosoituksen järjestelyissä ja suoraan sanoen vaikutti että hän lähestyi hiukan minun pessimististä asennetta. Demokratia ei ole nopea tapa löytää täydellinen ratkaisu.

Asenne on varsin yleinen. Aikoinaan kokoomus halusi suomeen saksalaisen kuninkaan koska näki suomalaiset niin umpityhmäksi roduksi ettei siltä oma ajattelu suju. Mannerheim taas kaipasi Tsaarin suojelevaa kättä pelastamaan suomalaiset maaorjat ajattelun ja päättämisen vaivalta. Kohtalo tai tarkemmin määriteltynä Lenin (ammutti Tsaarin) ja Britannia (ammutti saksalaisia niin paljon että kuninkuushalut katosivat) pakottivat suomalaiset valitsemaan alkujaan punaisten ohjelmassa olleen kansanvallan. Ei tietenkään työläisneuvostojen valtaa vaan edustuksellisen demokratian jossa kansalaiset saavat valita päättäjät.

Malli on ollut menestyksekäs. Sen seurauksena noin 80 000 suomalaista tapatti itsensä Hitlerin puolesta. Ei ihmekään, olihan Hitlerin ideologia loistava. Suomalaiset ovat orjakansaa joka pitää tappaa työllä. Kyllä tuollaisen idean eteen kannattaa kuolla. Äänestäjät saivat mitä halusivat.

Stalin puuttui peliin ja pakotti suomalaiset luomaan hyvinvointivaltion jossa kaikilla oli hyvä olla. Muuten puna armeija olisi vapauttanut suomen. No, kaikki hyvä loppuu aikanaan, Stalin kuoli, tilalle tuli Gorba joka salli suomalaisten päättää itse. Päätökset olivatkin nopeita ja tehokkaita. Tehdään maasta helvetti jossa jokainen saa maksimaalisen kärsimyksen kuorman, alistutaan saksan orjuuteen ja odotetaan milloin se suvaitsee tappaa viimeisen suomalaisen nälkään.

Eli edustuksellinen demokratia on tehokas. Jokainen saa tehdä mitä tykkää ja nauttii päätöstensä hedelmistä. Jos päätökset ovat typeriä, kärsiä. Kuten oikein onkin.

Mitä mieltä minä sitten olen demokratiasta?

Kuulostaa yllättävältä mutta minä kannatan. Perustelu on yksinkertainen. Minä uskon että yksinhuoltaja, työtön, työläinen, opiskelija tietää parhaiten mikä hänelle on hyväksi. Hän osaa tehdä päätöksiä pienistä asioista jotka koskevat häntä, mikäli päätöksenteko on kyllin lähellä. Jos sinulta kysytään, haluatko kohtuullisen työn vai palkattoman orjatyön, sinä varmaan osaat vastata kumpi sinulle sopii. Jos sinulta kysyy mikä sopii naapurille, osaat siihenkin vastata mutta vastaus tuskin on sama kuin itsellesi ja naapurisi tuskin siitä tykkää. Eli demokratia toimii jossakin määrin jos henkilö päättää omista asioistaan. Luullakseni se toimii heikommin jos henkilö päättää muiden asioista. (sellaista valtiomuotoa kutsutaan tyranniaksi jossa toisten asioista sotketaan.)

Kuinka sitten saadaan demokratia toimimaan, onhan selvää että pankkiirin ja työttömän edut eivät kohtaa. Ne ovat usein täysin vastakkaiset. Ensin meidän pitää luopua harhasta, politiikka on yhteisten asioiden hoitamista. Samoin kuin varsin laajalle levinneestä harhasta, politiikka on oman rahapussin täyttämistä. (Taikka keino asua kuntosalilla muiden maksaessa lystin. Voimamies kisoihin voi harjoitella myös ylikattavalla työttömyysturvalla, ei siihen ministerin pestiä tarvita.)


 

Mitä politiikka on?

Politiikka on omien etujen ajamista. Jokainen ajaa omaa etuaan, kun eturistiriitoja ilmenee, neuvotellaan. Jos pankkiiri haluaa suolistaa miljoona suomalaista saadakseen heidän omaisuutensa ja miljoona suomalaista haluaa suolistaa pankkiirin saadakseen hänen omaisuutensa, kummankin osapuolen täytyy valita neuvottelija joka neuvottelee kompromissin. Neuvottelijoiden taitavuudesta riippuu mikä on päätös. Olennaista on kuitenkin että neuvotelaan ja muistetaan, edustaja ajaa oman eturyhmänsä etuja, ei esim. henkilökohtaista etua. Tämä voidaan varmistaa niin että neuvottelija voidaan vaihtaa mikäli näyttää että hän unohtaa eturyhmänsä edun.

Demokratia voi siis toimia mikäli jokainen päättää omista asioistaan ja neuvottelee muiden eturyhmien kanssa niin että eturyhmien väliset ristiriidat saadaan hoidettua. Yleensä saadaan. Joko puhumalla tai ampumalla. Kuten Clausewits totesi, sota on politiikan hoitamista toisin keinoin. Niin myös sisällissota on sisäpolitiikan hoitamista toisin keinoin. Eli politiikan jatkoa. Mikäli jatkuvasti valitaan huonoja neuvottelijoita jonkin eturyhmän etuja hoitamaan, joudutaan toisiin keinoihin. Tämä on hyvä. Jos kansa tahtoo tulla hirtetyksi, kansan täytyy saada tulla hirtetyksi.

Kansaa ei siis saa pakottaa käyttäytymään älykkäästi. Sille täytyy kertoa ratkaisuvaihtoehdot ja sitten antaa sen päättää itse. Jos päätös on tyhmä, kansa tuhoutuu ja tilalle tulee viisaampi kansa. Jos päätös on viisas, kansa elää onnellisena.

Minä en siis ole mikään globaali hyväntekijä kuten pappi Stalin joka väkivalloin ohjasi kansan viisauteen. (tai pari moosesta jotka on johtaneet porukan eksyksiin) Siihen on muuten ihan looginen syykin. Jos kasvatat lasta piiskalla ja valvonnalla, kun se pääsee valvonnan alta, tekee kaikki ne hölmöydet joilta varjelit. Kansa on samanlainen. Pakolla tauottu äly ei siinä pysy. Sen täytyy itse oppia. Tehtyään kaikki mahdolliset hölmöydet se on lopulta viisas ellei toista virheitään.


 

Yksi riittävän suuri munaus ja virheet loppuvat. Valitettavasti historia ei tunne tapausta jossa ei tappavan virheen tehnyt kansa ei olisi uusinut munaustaan. Mutta me kommunistit aloitamme sadut. Tuleepa kerran olemaan .....


 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

6Suosittele

6 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

Poimintoja:

"Suomalaiset ovat orjakansaa joka pitää tappaa työllä.
Kyllä tuollaisen idean eteen kannattaa kuolla."

"Demokratia voi siis toimia mikäli jokainen päättää
omista asioistaan ja neuvottelee muiden eturyhmien kanssa
niin että eturyhmien väliset ristiriidat saadaan hoidettua.
Yleensä saadaan. Joko puhumalla tai ampumalla."

Jes!

Käyttäjän jaanapaju kuva
Jaana Paju

"Sota on panostettu neuvottelutila. Tähtäimessä rauha" (Jaana Paju)

Käyttäjän MikkelinMies kuva
Seppo Vartiainen

Hieno aforismi - kiitos siitä :)

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

eräs syy edustuksellisen demokratian toimattomuuteen tulee esiin tuossa
http://www.katsomo.fi/?progId=343868

siiä Tuomioja kertoo tienneensä koko aika EU rahapolitiikan kriin hoidossa olleen virheellistä mutta eipä ole tullut aikaisemmin asiaa maininneeksi. turpa supussa, välillä vaan kertonut että nato ampuaa eloonjääneet jos meteoriitti niskaan tippuu.

eikä muuten niinistökään ole pahemmin juttua pitänyt. pressan vaalien aikaan mulle myösi, keskuspankkirahoitus on ainoa oikea tapa hoitaa kriisi. kerran pressana asiasta mainitsi, sen jälkeen on vaan soopaa suoltanut.

elikkä ei auta edustajat jos eivät edes uskalla kertoa missä mennään.

Käyttäjän JariPirppu kuva
Jari Pirppu

JA satu myös päättyi ja tulee päättymään,olipa kerran !

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

ne om kapitalistie satuja jois muistellaa onnellista menneisyyttä.

olipa kerran aika jolloin kaikki olivat orjia paitsi kuningas joka hallitsi kultaiselta valtaisuimelta ...

tuleepa kerran olemaan aika jolloin kaikki ovat vapaita ja ....

Käyttäjän Luntatupaan kuva
Pertti Väänänen

Plokissa virheellinen käsitys Suomen historiasta, mutta Kaukisen arviointi osui nappiin, siksi annan suosittelun!

PS. Sale taisi vedättää Rouvista!

Andras Lahdelma

Jos ajatellaan demokratiaa äärimuodossaan tilana, jossa valta ei personoidu ollenkaan, tuo blogin kuva mittaa etäisyytemme demokratiasta hyvin tarkasti - sanoisin jopa, että yksittäisen valovuoden tarkkuudella. Jos Niinistö perustaisi blogin ja laittaisi siinä jokusen kerran näkyviin kuvan tekstillä "meitsi ja Rouvinen pubin kulumassa viäntämässä", siinä olisi eturyhmien välisen tasavertaisen deliberaation eräs kulminaatio länsimaiden historiassa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

no itse asiassa sattui paljon ovelampi homma. mä vas foorumin tilaisuudessa hesassa käväsin. Lähdettiin porukalla pubiin, Foormunin johtaja Teppo Eskelin, minä, muutama muu. Jussi Ahokkas faces vastasi arkihaasteeseen, viisi kuvaa. Neljässä kuvassa Auvo kanssa pubissa (pubin nimi, aina eri). Viides, Auvon kanssa tupakalla. meinasin halvauksen saada kun facen avasin. Kyseessä kuitenkin on suomen tämän hetken kuumin nimi taloustieteellisessä keskustelussa. raha ja talous blokin ja Rahatalous haltuun kirjan toinen kirjoittaja.

hiukka toista kun joku euroopan investointipankin entinen johtaja ja suomen tämän hetkinen pressa.

Käyttäjän MikaKovin kuva
Mika Kovin

Hyvä Auvo, Sä edistyt harrastuksissas!
Niin, ja satiiri on yks vaikeimmista lajeista. :)

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Ihan kohtuullinen kirjoitus, Stalin osuus jopa hauska, mutta yksi perustavanlaatuinen virhe siinä on. Kirjoittaja sotkee yksilön ja ryhmän. Yhdeksännen kappaleen pohdinta omista asioista päättämisestä pitää täysin paikkansa, mutta sen jälkeen kirjoituksessa ryhdytään käyttämään sanaa "kansa" sanan "henkilö" tilalla. Ero on valtava. Niin suuri, etten nyt edes keksi mitään vertauskuvaa sille. Kansa ei voi haluta tulla hirtetyksi. Vain yksilöt voivat haluta tulla hirtetyksi. Kansa ei voi oppia. Vain yksilöt voivat oppia. Kansalla ei itse asiassa ole edes etua. Vain yksilöillä voi olla etuja.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset