Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Puun poltto ja hiilipäästöt

Vastine hesariin joskus 2010, ei tietty julkaissut. Helsingin sanomat on hyökkäillyt jatkuvasti puun polttoa vastaan hiilidioksidipäästöjen vuoksi. Onkin totta, puun palaminen aiheuttaa hiilidioksidi ja pienhiukkaspäästöjä. Helsingin sanomat käsittelee kuitenkin vain sitä vuotta jolloin palaminen tapahtuu. Puu kuitenkin kasvaa 70 vuotta ja palaa tunnin. Tällöin tilanne muuttuu.Vuosi Tapahtuma

0-70 Tonni hiiltä sitoutuu puun kasvaessa.

71 Tonni hiiltä vapautuu puun palaessa.Siispä pitkällä aikavälillä puun polttokäyttö on hiili neutraalia. Metsään jätetty puu mätänee. Mätänemisessä syntyy metaania ja hiilidioksidia. Metaani on 23 kertaa pahempi kasvihuonekaasu kuin hiilidioksidi mutta säilyy vain 12 vuotta ilmakehässä kun taas hiilidioksidi säilyy 50 -200 vuotta. Oletamme hiilidioksidin säilymiseksi sata vuotta. Tällöin mätänemisen ilmastoa lämmittävä vaikutus on 1,8 kertaa suurempi kuin palamisen.Suomessa on puuta ja tarvitsemme energiaa ainakin talvella. Energian tuotanto voidaan hoitaa puulla, maakaasulla tai hiilellä. Puu mätänee joka tapauksessa mutta laskemisen helpottamiseksi oletamme ettei se mätäne vaan oravat polttavat sen nuotiossa kymmenen vuoden aikana. Tämä korjaa hiilen ja maakaasun hiilitasetta.Tuotamme energiaa 1 kwh energiaa jolloin ilmakehään pääsee hiiltä grammoina.

Maakaasu 198 g

Kivihiili 341 g

Puutähde395 gJos tuotamme sen energian maakaasulla hiiltä vapautuu :

1 vuosi 198 g + oksien palaminen 39,5 g = 237 g

10 vuotta kaasu 198 g + puu 395 g = 593 gKivihiilellä tuotettu energia vapauttaa hiiltä:

1 vuosi 341g hiilen palaminen + 39,5 g puun hajoaminen = 385 g

10 vuotta hiilen palaminen 341 g + puun hajoaminen 385 g = 726 gMikäli siis korvaamme kivihiilen hakkuutähteillä, ero puun hyväksi tulee esiin vuoden kuluttua.

Maakaasun suhteen puun hiilitase on parempi viiden vuoden kuluttua. 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

4Suosittele

4 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Käyttäjän jlinjama kuva
Jussi Linjama

Ei kai edes Hesari voi väittää, että puun poltto lisäisi co2-päästöjä? Tilanne voi olla jopa päinvastainen, koska polttopuiden keruu yhdistetään usein metsänhoidollisiin toimenpiteisiin, ts metsän kasvu lisääntyy polttopuiden teon vaikutuksesta. Eri tilanne olisi silloin, jos polttopuiden keräys aiheuttaisi eroosiota tai aavikoitumista.

Mitä taas hiukkaspäästöihin tulee, niin jos polttaa oikealla tekniikalla kuivia puita järkevän hyötysuhteen omaavassa tulisijassa, niin eipä sieltä piipusta mitään näkyvää tule. Vähän sama juttu kuin jos tankkaat 40 vuotta vanhaan autoosi bensan sijasta jäteöljyä, vettä ja roskia ja väännät seossuhteet pieleen, se voi savuttaa. Savutus ei kuitenkaan silloin olisi autojen vika yleensä, eikä se riittäisi perusteeksi autojen kieltämiselle.

Jos hyväkuntoisessa uudehkossa tulisijassa pelkkä ilman väreily tai vesihöyrykin ahdistaa, voi tulisijaan helpohkosti laittaa katalysaattorin; http://www.woodstove.com/images/editorial_support/...

Tässä(kään) asiassa ei kyse kuitenkaan ole ilmansaasteista, co2-päästöistä tai hiukkasista. Kyse on siitä, että itsenäinen ja riippumaton, ns suljettua kiertoa toteuttava ihminen on yhteiskunnan vihollinen numero yksi. Hän olisi samanlainen ikiliikkuja kuin mitä luonto on ollut miljoonia vuosia. Tämä olisi varsin tuhoisaa, koska koko yhteiskunnan toiminta perustuu sille, että suljettu kierto estetään (vastaavasti ylemmällä tasolla EU:n toiminta perustuu sille, että Suomen suljettu kierto estetään).

Kierto voidaan estää joko kieltämällä tai vaikeuttamalla sen osasia suoraan, tai tekemällä kiertoon niin paljon sivuhaaroja, että sitä toteuttava kansalainen joutuu jatkuvasti lisäämään nestettä putkistoon, siis käytännössä hankkimaan rahaa muuten. Myös imagopuolella pitää työskennellä ahkerasti, jotta nämä omista asioistaan huolehtimista yrittävät, vaatimatonta elämää viettävät kansalaiset saadaan leimattua sivistymättömiksi impivaaralaisiksi ja jotta tästä elämänmuodosta saadaan tehtyä vähemmän houkutteleva.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

kyllä se silloin väitti, helsingin energia meinasi kiviiltä korvata puulla. professori atte korhola hesarissa väitti että hiilidioksidi päästöjä tulee puusta, ei vaan huomannut että kivihiili tuottaa paljon enemmän.

mä silloin sähköpostilla keskustelin Pia J Häkkisen kanssa aiheesta, laitoin ton hänelle tarkastettavaksi, kertoi että kyse on tuosta hiilen korvaamisesta puulla, poliittisia päättäjiä pehmitettiin hiilen taakse.

(Pia duunaili silloin: Aalto yliopiston tutkija, Fyysikko, DI, Helsingin energian johtokunnan varapuheenjohtaja ja Vihreiden energiapoliittinen neuvonantaja.)

Puun poltto, mikäli puu on kuivaa, tulisija hyvin suunniteltu, on eräs tehokkaimpia tapoja tuottaa energiaa, parhaimmillaan leivinuunin hyötysude on 90%, heikoimmillaankin yli 60%.

Sähkön tuotannossa kasulla tai hiilellä päästään parhaillaan 60% ellei hukkalämpöä käytetä kaukolämpönä, siirtohäviöt pudottaa hyötysuhdetta lisää.

Pistän pikkuisen mainoksen tähän. Tulikiven leivinuuni on eräs keino polttaa puuta pientalossa:

http://www.tulikivi.fi/uutiset/Tuoteuutiset

.

Käyttäjän harripihl kuva
Harri Pihl

Asia on kyllä niin, että puun kasvaminen sitoo huomattavasti enemmän hiiltä kuin sen polttaminen vapauttaa; juuristo, oksasto lehdet ja neulaset jäävät ainakin osittain metsään (riippuu käytetystä tekniikasta). Korjuun ja logistiikan hiilipäästöjä on vaikea arvioida, olettaisin silti taseen olevan reilusti sitomisen puolella. Mätäneminen ei ole täydellistä vaan osasta muodostuu lähes pysyvää humusta jossa pieneliökierto.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

joo kokonaisuus saattaa mennä noin. siis jos kannot jättää metsään. niinkus ilmeisesti viisainta ois.

Häkkinen kans oli sitä mieltä. muutaman tutkimuksenkin linkkasi aiheesta. oksat tuleen, kannot maahan.

ja polttojäte pitäis takaisin saada kylvettyä niin että ravinteet säilyisi. joensuun yliopistolla joskus 10 v sitten kehittivät tuhka pellettejä joilla voisi lannoittaa, en ole kysellyt liekkö projekti onnistunut.

Käyttäjän JaakkoJuhaniOjaniemi kuva
Jaakko Ojaniemi

Kun huolehtii edes jollakin tapaa siitä, että polttopuut ovat kuivia, niin nykyisten takkojen jaa uunien polttotekniikat ovat niin tutkittuja, kehittyneitä ja testattuja, että CO2 päästöt ja hiukkaspäästöt minimoituvat.

Tulikivi ja Nunnauuni ovat tiukoille Saksan ja Sveitsin markkinoille joutuneet kehittämään tulisijoistaan todella tehokkaita ja ypäristöystävällisiä. Molempien valmistajien uunien yläpalotilan lämpötila nousee jopa yli 800 C.

Jokainen tulisijamalli on testattava laboratorio-olosuhteissa ja niiden tehokkuudet ja päästöt tulee täyttää määrätyt normita. Ilman tällaista testausta certifikaattia niitä ei saa asentaa minkäänlaiseen asuntoon.

Tehokkain polttotekniikka puulämmitteisissä tulisijoissa on pellettikaminoissa, joiden palotilaan voidaan ilmansyttöä säätää sähkoisesti.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset