Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Talousromahdus

Eräs päivä minulle soitti tuntematon mies ja halusi keskustella blokistani. Kyseli mitä mieltä olen NL hajoamisesta verrattuna meidän järjestelmämme hajoamiseen. Puhuttiin parisen tuntia, lopputulemana päädyttiin varsin yllättävään päätelmään. NL oli hajautettu, porvarillinen talous.

Lähes jokaisella oli mummo jolla oli puutarha tilkku. Yhteiskunnan romahdus ei siis haitannut koska voitiin siirtyä luontaistalouteen. Ihmiset olivat niin porvarillisia että menivät töihin vaikka palkkaa ei tullut kuukausiin, pahimmillaan jopa vuosikausiin. Opettaja opetti, lääkäri hoiti vaikka rahaa ei tullut. Hän eli kasvimaan tuotolla.

Seuraavaksi käytiinkin sitten miettimään Suomea ja länsimaita. Täällä harvalla on kasvimaata. Koko järjestelmä pohjaa siihen että jokainen ratas toimii. Jos atk yhteydet katoavat, vuorokauden sisään alkaa reistata elintarviketuotanto, jakelu, rahaliikenne jne. koko yhteiskunta on avainalaa, mikä tahansa häiriö on tuhoisa.

Sodan ajan varmuusvarastoja ollaan ajamassa alas, edes sotatila ei siis korjaa asiaa.

http://www.maaseuduntulevaisuus.fi/maatalous/leip%C3%A4viljan-varmuusvarastoja-ajetaan-alas-1.52536

”Valtioneuvosto antoi torstaina asetuksen, jolla leipäviljojen varmuusvarastoja alennetaan puolen vuoden elintarvikekäyttöä vastaavaksi, kun tähän saakka varastot ovat kattaneet koko vuoden tarpeet. Päätös tuli voimaan saman tien. ”Elikkä suomi ja länsimaat ovat varsin haavoittuvaisia pienenkin häiriön suhteen. Kreikassa loppui rahan kierto, saman tien romahti terveydenhoito. Omavaraistalous ei tässä tilanteessa toimi. Tuollaisia asioita kannattaa miettiä joskus, ne saattavat pidemmän päälle olla varsin merkittäviä. Etenkin kun täällä meillä työmoraali on olematon. Jos opettajalle annetaan lopputili, se ei opeta ilmaiseksi. Eikä taida kaikki lääkäritkään olla valmiita palkattomaan hätätyöhön.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

8Suosittele

8 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (18 kommenttia)

Käyttäjän jussikeskinen kuva
Jussi Keskinen

Hyviä ja ajankohtaisia huomioita. Mietin juuri tuota tänää, kun puhelinlinjat tervariin eivät toimineet, eipä silti ei minulla olisi ollut mitää kehumista - tosin vastaanottovirkailijat ja sairaanhoitajat hoitavat työnsä hyvin mutta ....

http://jussikeskinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/1559...

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

aika paska homma. etkä todellakaan ole yksin. ja nyt meillä menee vielä hyvin.

Käyttäjän MikkoAhola kuva
Mikko Ahola

Suomessakin sota-aikana ei virallisilla ruokakupongeilla pärjätty, vaan mustasta pörssistä ja sukulaisilta, sekä kotitarveviljelyllä täydennettiin annoksia. Myös marjoja poimittiin ja kalastettiin runsaasti.

Sodan aikana vaarallisimpia paikkoja olivat mielisairaalat, joissa potilaille annettiin vain virallisen annoksen mukainen ravintoannos. Tämä johti erittäin suureen kuolleisuuteen mielisaraalapotilaiden keskuudessa. Tätini kertoi, miten ruuan tarjoilu synyytti tappeluita potilaiden keskuudessa, kun vähiä elintarvikkeita yritettiin kahmia itselle.

Samoin sotavangit kuolivat aliravitsemuksen seurauksena. Ne säästyivät, jotka pääsivät työpalveluun suomalaisille maatiloille.

Nykyisin teollisuusmaissa maantaloudessa työskentelee vain 1 - 2 % työikäisistä. Suomessa maataloudessa työskentelee noin 125 000 henkilöä.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Aina ei ollut mielisaairaaloissa antaa edes sitä säänöstely-annosta.
Kuolleisuus oli kaiketi vielä suurempi vankileireillä kuin mielisairaaloissa.

Käyttäjän JotuKarjalainen kuva
Jotu Karjalainen

Äkkiseltään olisin pienentänyt maataloustukia ja kasvattanut varmuusvarastoja.

Käyttäjän MargaretaBlafield kuva
Margareta Blåfield

Toi mummon kasvimaa on aika olennainen pointti. Eräs ystäväni voivotteli sotanäyttämöretken jälkeen missä kurjuudessa Venäjän Karjalan maaseudun asukkaat elävät. Sanoin, että heillä on kumminkin maatilkku jonka varassa voi elää silloinkin kuin huolto pettää.
Mitenkähän täällä kaupungin kerrostaloissa pärjäisi ilman lämpöä, sähköä ja vettä? Eikä kaupasta saisi ruokaa?

Käyttäjän moro kuva
Markku Tyry

Tilkku maata ei riitä tuottamaan talven yli elintarvikkeita.
Muutakin tarvitaan, tai tilkun pitää olla amerikkalaisen tilkun kokoinen.

Tilkku maata tarkoittaa paria herneviljelystä. Paria perunavakoa. Vähän porkkanaa jne.

Ei, ei ei. Tilkulla ei elä kukaan näissä talvissa.

Käyttäjän tommijalava kuva
Tommi Jalava

No, mitä nyt sitten tilkku tarkoittaa? Aika pienellä pärjää, mutta meikäläiset uudenmalliset kaupunkitontit (500m2) ei enää riitä jos siinä on vielä talokin.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Toki kysymys on siinä, että mitä haluat omistaa ja miten tai mihin vaihdat omistustasi. Omaa pääomaasi. Eestissä -80 luvun alussa oli hienoa seurata kun porukka eli oikeasti vaihdannaistaloudessa. Valta vaihtui Kremlissä, kun ukkoja kaatui vähänväliä, vaan ei vaimoni kummitädin hanhet Sakun panimon lähellä asiasta paljon piitanneet. Kiva elämä ja pataan.

Voi olla, että markoilla maksettu kilohinta voitti naapurin ruplat tai kotipolttoisen potun. Saattaa olla, että euroja ei enää riitä jakoon kaikille ja sitten aletaan vaan vaihtamaan.

Euro on jännä valuutta. Melkein kuin Eestin rupla aikoinaan. Siltä puuttuu todellinen pohja ja nuo pirulaiset koittavat väkisin sille jonkin arvon luoda....

Reijo Tossavainen

Olin juuri eräässä talousseminaarissa. Siellä kerrottiin juttu Neuvostoliiton ajoilta.

Gorbatsovia pyydettiin yhdellä sanalla kuvamaan maan tilannetta. Gorbatsov vastasi, että "hyvin".

Joku sanoi, että tässä on sen verran aikaa, että Gorbatsov voisi kuvata kahdella sanalla maan tilannetta. Gorbatsov vastasei, että "hyvin huonosti".

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

translitteroisit edes suomeksi...

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Niinpä. Historian lyhyt oppimäärä taloudesta. Jos Sinulla ei ole varaa rahaan, niin vaihdetaan... Eurosta tehdään sen verran jytyä kamaa, että sen arvo suhteutettuna EU:n tappaa koko idean.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

http://www.kasvatus-ja-aika.fi/site/?page_id=254

Mitäs pidät Desaista? Aino ratkaisu kapitalismin kriisiin on riiston lisääminen. Keynesiläisyys perustui kehitysmaiden riistoon, eikä globaalissa taloudessa toimi.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mulla muuten toi kirja on lukematta, hämmästyttävää kyllä.

mä oon lähinnä jälki keynesiläinen ja se kyllä selittää pankki kriisin. tosin, jotkin marxin väittämät on paremmin paikkansa pitäviä kun nykyinen uusliberalimiksi kutsuttu uusklassisen koulukunnan teoria.

siitä kyllä olen kirjan kanssa samaa mieltä että lenin munasi ohittamalla normaalin kehityksen. ei feodalismista voi harpata jälkiteolliseen yhteiskuntaan ideologisella päätöksellä.

Käyttäjän pekkaroponen1 kuva
Pekka Roponen

Ymmärrän Ddsain niin, jotta kapitalismi on ja pysyy, ja sykli kääntyy, vasta kun kansa kurjistuu ensin, jolloin lisäarvoa revitään tarpeeksi.

Käyttäjän AOBrusi kuva
Antti Brusi

Suvi-Anne Siimeksen vasemmistolaisuus olikin se ainoa oikea????

Käyttäjän ErkkiKelloniemi kuva
Erkki Kelloniemi

Siimes oli ja on lipposlainen libertalisti, jota kiinnosti vain oma etu. Lenin aloitti ideoineen tilanteessa, jossa talous oli mitä oli 1800 luvun Venäjältä peritty ja ensimmäisen maailmansodan raunioilta jälkeen jäänyt. Stalin ei ollut teoriassakaan perillä taloudesta, saati Leininin ajatuksista. Stalinia kiinnosti pääasiassa valta ja sen eteen hän uhrasi taloudenkin. Entinen pankkirosvo edusti kaukasialaista mafiaa ja perusti perinteiseen venäläiseen sukuklaaneihin nojaavan apparaatin, jolla ohitti niin kommunistipuolueen, kuin valtiokoneistonkin. Sama systeemi oli tsaareilla ja pääasiassa samat äveriäät suvut liittoutuivat Stalinin kanssa. Sosialistinen kokeilu jäi lyhytaikaiseksi 1920 luvulla. 1960 luvulla NL alkoi uusi aika, joka ei kyllä paljoakaan taloudessa poikennut länsimaiden fordistisesta komentotaloudesta.Toteutus oli monin osin huonompi.
No, meille on tulossa tämä kaikki, sillä hallitus valmistelee tulevan talousromahduksen varalle monia lakeja, joista yksi pannaan täytäntöön vielä Kataisen hallituksen aikana. Se on velvoitetyö. Jokaisen työttömän tai sosiiaaliturvaa vastaanottavan ja edes osaksi työkykyisen on tehtähä 1-2 tuntia päivässä työtä yhteiskunnan hyväksi, olipa työ mitä tahansa. Stalin pakkasi työttömät junaan ja se vei heidät Siperian taigalle metsätöihin tai hiili- ja rautakaivoksille sekä infrastruktuurityömaille. Englannissa tällaista pakkotyötä tehtiin jo 1800 luvun lamojwn aikaan. Nytkin siellä valmistellaan lakia pakkotyöstä, mutta ammattiliitojen keskusjärjestö aiko laittaa oikeistohallituksele kapuloita rattaisiin. Suomessa näistä suunnitwlmista vastaavat hallitustasolla vasemmistoministerit.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset