Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Säätöt ja investoinnit

 • Investoinnit 1960 - 2010
  Investoinnit 1960 - 2010
 • Kulutus 1983 -
  Kulutus 1983 -
 • säästöt 1972-
  säästöt 1972-Yleensä pidetään selvänä että yksityisen ihmisen säästöt ohjautuvat investointeihin. Siis voidakseen rakentaa tehtaan täytyy säästää. Tällä viisaudella perustellaan myös suurituloisten veron alennuksia. Mikäli varakkaille kertyy säästöjä, he rakentavat tehtaan ja alkavat jakaa ihmisille tavaraa. Työntekijöiden palkat menevät edelleen kulutukseen ja nousu alkaa.Keynesiläiset taas väittävät, kulutuksen kasvu aikaansaa investointien kasvun. Kysyntä luo tarjontaa.Otin muutamia taulukkoja vertaillakseni kumpi on totta. Minusta hiukan näyttää että yksityisen säästämisen lisääntyminen vähentää investointeja. Säästämisen väheneminen eli rahan kuluttaminen lisää investointeja.

 

En löytänyt aikasarjoja jotka ovat yhdenmukaisia, käytin siis kaiken saamani tiedon. kuvia katsoessa kannattaa huomioida eri ajat.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

K Veikko

> Mikäli varakkaille kertyy säästöjä, he
> rakentavat tehtaan

Tehtaan rakentaminen on reaalitalouden säästämistä. Tällainen säästäminen jatkuessaan luo tuotantoon kasvukierteen, joka on eksponentiaalinen.

Arvopaperiin, esimerkiksi rahaan, sijoittaminen on vain omaisuuden hallintovallan luovuttamista toisen päätettäväksi.

Tällainen arvopapereihin säästäminen ei sinänsä kasvata tai kutista reaalitaloutta. Välillisten vaikutusten kautta kylläkin talouteen voi syntyä säästöä tai tuhlausta sen mukaan mihin arvopaperiin sijoittaa. Tästä päättää se taho, joka on laskenut kyseisen arvopaperin liikenteeseen, osakeyhtiön hallitus, keskuspankki, eläkekirjan myyjä, jne.

  Jos siis haluat tukea uutta yhtenäistä Eurooppa, sijoita euroon. Jos Suomen valtiota, sijoita sen obligaatioihin. Jos taas tuotantoa, ole silloin tarkkana sen suhteen mitä tuotantoa haluat tukea ja vastaako tuon yhtiön moraalinen linja omia hyveitäsi.
  Vaihtoehtona on tietenkin reaalitalouteen sijoittaminen ja sitä kautta ottaa tuotanto, säästäminen tai tuhlaaminen suoraan henkilökohtaiseen hallintaan.

Kaikessa säästämisessä pätee yksi ohje: varo rosvoja.

Käyttäjän iitimo kuva
Timo Isosaari

Kyllähän kysyntä investointeja ja tarjontaa lisää ja siksi kysyntää yritetään luoda keinolla millä hyvänsä. Sillä saadaan aikaiseksi toimialakohtainen ylitarjonta ja muut vastaavasti kärsivät ostovoiman suuntautumisesta aiemmasta poikkeavalla tavalla.

Eihän tässä touhussa ole järjen häivää, mutta tässähän nyt pällistellään markkinatalouden alastonta ja läskistä kroppaa, kun adonis lihoi muodottomaksi, voitettuaan ikivihollisensa, kommunismin.

Koetin kyseenalaistaa syvemmältä tämän touhun mielekkyyttä omassa blogissani.

Toimituksen poiminnat