Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Eläkepommi ja liika raha

Eläkeikä pitää nostaa kerrotaan. Perusteluja on kaksi. Ensimmäinen ja yleisempi perustelu on, raha ei riitä koska ihmiset elävät pidempään. Juhanna Vartiainen on tuonut esiin toisen ja hiukan uskottavammalta kuulostavan. Mikäli työttömiä on riittävästi, palkat laskevat ja pyhä kilpailukyky (=voitto, riisto, lisäarvo) kasvaa.

Eilisen hesarissa kerrotaan, EK haluaa jakaa liikaa maksetut eläkemaksut suuryrityksille. Häh. Mitä, eläkekassoissa on liikaa rahaa? No näin vaan on. Pieniltä yrityksiltä on kerätty liian suuria eläkemaksuja, rahaa on kirstut täynnä. EK haluaa nyt jakaa rahat suuyrityksille eikä eläkeläisille.

Idea on varsin yksinkertainen. Pistetään ne palkastaan eläkkeen maksaneet duunarit peruspäivärahalle loppuiäkseen ja jaetaan rahat muutamalle isorikkaalle. Ei siis pienyrityksille joiden työntekijöiden palkasta maksut on peritty.http://www.hs.fi/talous/EK+el%C3%A4kemaksuista+Liikaa+perityt+palautettava/a1305612630645

”Elinkeinoelämän keskusliitto EK katsoo, että liikaa perittyjä työeläkemaksuja pitää palauttaa ensi vuonna tilapäisillä maksualennuksilla.

Asiantuntija Vesa Rantahalvari EK:sta sanoo, että palkansaajat ja yritykset ovat maksaneet menneinä vuosina liikaa. Maksuja palautettiin tilapäisillä alennuksilla jo vuosina 2006–2011.”http://www.hs.fi/paakirjoitukset/a1370955031229

”Suomalaisilta pieniltä ja keskisuurilta yrityksiltä perittiin 1990-luvulla roimasti liikaa työkyvyttömyysmaksuja. Tuolloin työeläkejärjestelmässä tehtiin matemaattinen arviointivirhe: maksut mitoitettiin liian suuriksi siihen nähden, miten paljon työntekijöitä jäi eläkkeelle työkyvyttömyyden takia. ”Tietty jos kerran jossakin rahaa on, kait sille ottajia löytyy. Hiukka epäilyttää tuo eläkkeiden rahastoiminen, olisiko viisainta maksaa eläkkeet veroista, säästyisi yksi keinottelijakerros, eläkevakuutusyhtiöt pois. Voitaisiin aloittaa niin että valtio ottaisi nuo liikaa peritys maksut ja pistäisi rahat ennalta ehkäisevään terveydenhoitoon. Tulisi lisää työkykyisiä yli 50 vuotiaita.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

3Suosittele

3 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän vmhnet kuva
Veli-Matti Hurskainen

Muodollisen eläkeiän nostamisen tavoite ei ole lisätä valtakunnassa tehdyn työn määrää vaan alentaa yritysten eläkekustannuksia. Iäkkäät työntekijät potkitaan kilometritehtaalle jolloin valtio, siis veronmaksajat, huolehtivat heidän toimeentulostaan. Eläkemaksut poistuvat eikä eläkettä kartu. Sekä yritykset = yritysten omistajat että työeläkeyhtiöt voittavat.

Käyttäjän seppaeo kuva
Oskari Seppänen

Tässä taas esimerkki blogista joka pilasi vapaapäiväni. Oikeastaan pitäisi syyttää jotakuta muuta kuin blogistia, mutta koska mennään valtiojohdon esimerkillä niin syytän blogistia en eläkevakuutusyhtiöitä.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset