Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Koska hyperinflaatio alkaa?

 Kuten tunnettua, EU on kohdannut pienen taloustaantuman ja USA roskalainojen romahduksen seurauksena myös muutamat valtiot ovat joutuneet vaikeuksiin. Tilanteeseen on muutamia vaihtoehtoja.

  • Velkaiset maat säästävät menoissa ja maksavat velkansa.
  • Velat annetaan anteeksi.
  • Muut euromaat maksavat velat.
  • Kuningas Salomon aarre löydetään ja annetaan Espanjaan.
  • Keskuspankki luotottaa kriisivaltioita ja pelastaa ne siten.Tutkitaan vaihtoehtoja.

Velkaiset maat säästävät menoissa ja maksavat velkansa.

Tuohon tuskin kukaan uskoo. Säästöjä voidaan tehdä ja taloutta kiristää mikäli hallitus on riittävän kovapäinen ja poliisijoukot vahvat. Tosin, nekin vaativat palkkaa ja tuskin säästävä maa sitä voi maksaa. Ongelma on kuitenkin, jokainen säästetty euro on euro pois kulutuksesta ja siten alentaa kansantuloa. Luultavasti jokainen säästetty euro on lisäksi kerrannaisvaikutusten ansiosta kaksi euroa pois kansantulosta. Verot maksetaan tuloista ja kansantulon supistuminen alentaa myös verotuloja. Näyttää siltä ettei säästäminen ole helppo ja tuskin edes mahdollinen keino.

Velat annetaan anteeksi.

Tällä hetkellä velat alkavat olla muiden euromaiden saatavia joten ratkaisu tarkoittaa samaan kuin muut euromaat maksavat velat.

Muut euromaat maksavat velat.

Idea on kieltämättä hyvä ja solidaarinen. On kuitenkin hiukka epäilyttävää kykenevätkö edes Halla Ahon kaipaamat panssarivaunut puristamaan suomalaisten nahkasta edes sataa miljardia tuhansista puhumattakaan. Suomalaisilla ei yksinkertaisesti ole niin paljon maksukykyä ja jopa Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa maksuhalu on pienehkö, panssarivaunu puheista huolimatta. Lisäksi nykyinen panssarikalustomme, Leopard vaunut, ei sovellu hyvin maksuhalun nostamiseen, paremminkin saattaa upota suohon ottaen huomioon tiestömme kunnon. Muiden euromaiden maksuhalu lienee jonkin verran pienempi ja kykyäkään tuskin kellään on. Tämä vaihtoehto vaikuttaa hiukan toivottomalta.

Kuningas Salomon aarre löydetään ja annetaan Espanjaan.

Tämä lienee kaikkein vakavammin otettava keino monetaristien keinovalikoimassa. Ongelma vaan on että aarteen jakaminen on yhtä vaikeaa kuin sen löytäminen ja löytäminenkin, ellei lähetetä suurehkoja etsintäpartioita, suhteellisen epätodennäköistä.

Keskuspankki luotottaa kriisivaltioita ja pelastaa ne siten.

Tuo malli jota olen pitkään ajanut on ainut toimiva eikä aiheuta sisällissotaa. Se ei aiheuta edes inflaatiota järkevästi käytettynä. Vaikkakin Esko Seppänen totesi kirjassaan €mumunaus, inflaation olevan kivuton keino ratkaista velkakriisi. Siis annetaan inflaation syödä velat. Hän kaipasi kohtuullista inflaatiota. Niin minäkin. Kolmen – kymmenen prosentin inflaatio korjaisi tilannetta aika paljon.

Muistan myös Iiro Viinasen ajan, silloin me Seppäsen kanssa vaadimme devalvaatiota, pankkiosakkeiden nollausta valtion varojen vastineeksi. Ei tapahtunut tahtomme silloin eikä tule tapahtumaan nyt.

Ei tarvitse olla kummoinenkaan ennustaja arvatakseen kuinka käy. Kun kriisi etenee siihen pisteeseen ettei mikään muu auta, aukeaa keskuspankin rahahanat. Silloin nykyiset säästöjen vaatijat oivaltavat yhtäkkiä, on helpompi viedä miljardin euron seteli kuin miljardin dollarin edestä vessapaperia. Kun tämä oivallus läpäisee ensin mursunnahkaisen perseen kokemuksen kautta, sen jälkeen umpiluisen kallon eräänlaisen orastavan tietoisuuden merkkinä, käynnistyvät isot myllyt. Ensiksi viedään vain miljardin euron seteleitä. Vuoden kuluttua setelin nollien määrä on suurempi kuin EU poliittisessa johdossa nyt. Tuota tilannetta kutsutaan hyperinflaatioksi. Se polttaa hötörahan kivuttomasti pois. Kenottelukuplat katoavat. Toisaalta syntyy uusia kuplia mutta sen miettiminen ei ole tämän blokin aihe. Aihe on, koska tuo tapahtuu?

Tuo on kuten Jeesuksen toinen tuleminen. Aikaa ja paikkaa ei tiedä edes minä. Jos hyvin käy, alle vuosi, jos oikein heikosti, kymmenen vuotta kärsimystä ennen loppua.Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

2Suosittele

2 käyttäjää suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelijat

NäytäPiilota kommentit (9 kommenttia)

Johan Lom

Toivottavasti tulee mahdollisimman nopeasti. Saavat velalliset velkansa kuitattua.

Pekka Iiskonmaki

Se tulee olemaan sitten se ajankohta, kun Suomessa elintaso leikkaantuu perinteiselle tasolle, jolla se on ollut vuosisatoja. Nälkämaan laulu:

http://www.youtube.com/watch?v=u-eI6eEU2jM

Lasse Laaksonen

Aivan totta puhetta.

Paitsi käsittämättömän raukkamainen tokaisu:

" ... Halla Ahon kaipaamat panssarivaunut puristamaan suomalaisten nahkasta edes sataa miljardia tuhansista puhumattakaan. Suomalaisilla ei yksinkertaisesti ole niin paljon maksukykyä ja jopa Perussuomalaisten kannattajien keskuudessa maksuhalu on pienehkö, panssarivaunu puheista huolimatta."

Vasemmistoliitto se on kunnostautunut suomalaisten kukkaroilla käymisestsä eikä Halla-aho. Eikä tämä ole edes kaivannut panssareita, vaan on todennut niitä sitten tulevan Kreikan kaduille, ainoana keinona niille, jotka aikovat Kreikan köyhiä kuristaa.

Valitettavasti sinä ihan fiksuna vasemmistolaisena osaat olla raukkamainen ja väärintuomitsija.

Miksi? Ethän sinä sellaiste tarvitse. Viestisi on muuten aivan oikein.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

no hiukka pitää piikitellä jos joku panssarivaunuilla meinaa säästöjä löytää. se kun ei toimi edes suomessa, saati sitten kreikassa joka on vuoristoisempi maa.

ota lisäksi huomioon, jussi tuosta tuomittiin julkisesti, samaa lausuntoa on monet muutkin ns "vakavasti otettavat" puhuneet hiukka eri sanoilla. elikkä se piikki kyllä sattui moneen kylkeen vaikka nuoli lensikin jussin suuntaan.

ensimäinen sivu osuman saanut on sdp joka jaakonsaaren lipposen aikaan perusti ne sisäisen turvallisuuden joukot.

Lasse Laaksonen

Kiitos, Auvo kommentistasi.

Opettajaratkaisu on seuraava: Auvo ihan itse korjaa tekstin, ja merkkaa korjatuksi, siten, että siinä ei sanota väärää todistusta lähimmäisestä. Näin tekee kunnon vasemmistolainen siinäkin tapauksessa, että Suomen luokkaoikeus ja moni muukin on toiminut väärin.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #4

ei siinä virhettä ole, kyllä halla aho faktisesti vaati sotilasdiktatuuria. samoin kuin monet muutkin oikestolaiset mutta muut oli hiukka varovaisempia sanoissaan. saa jussi opetella kanssa varomaan mitä puhuu taikka kritiikkiä tulee.

Juha Kuittinen

Kreikasta ja Espanjasta lähtee tuo eurojärjestelmän asteittainen kaatuminen. Siellä on nyt jo nälkää, työttömyyttä, mielenosoituksia. Uskon, että mielenosoitukset tulee pahenemaan ja syttyy entistä pahempia levottomuuksia johtaen lopulta jopa sotaan.

Tuo järjestelmän kaatuminen, ruokapulat, tavarapulat ja sotatilat aiheuttavat hintojen räjähdysmäisen nousun ja sitä kautta hyperinflaation.

Käyttäjän karifa kuva
Kari Fagerström

En mainitsemasi sotaa EKP painaa rahaa jokusen vuoden ja vasta kun tämän jälkeen inflaatio karkaa käsistä alkaa se sota.
Eihän näitä tukipaketteja ole muulla kun EKP avulla saatu hoidettua.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

hyperinflaatio poistaa sotimisen pakon. miksi sotia kun kaikilla on kaikkea. vain paha pula (=säästöohjelmat) aiheuttaa sisällissodan.

tietysti myös sodat aiheuttavat inflaation karkaamisen koska sodat on aina rahoitettu inflaatiolla.

elikkä nyt on vaan kysymys siitä, lähteekö inflaatio karkuun ennen sotaa vai sen aikana. ensimäinen vaihtoehto maksaa paljon vähemmän menetettyinä ihmishenkinä ja tuhottuna infrakstuurina.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset