Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Miksi kreikkalaiset velkaantuivat?

Käsittelen asiaa teoreettisesti vaikka tiedän teorian vääräksi tämän hetkisen kokemuksen kautta. Markkinataloudessahan tulojen pitää tasaantua. Jos kaksi valtiota perustaa rahaliiton jonka alueella on vapaa tavaran ja palveluiden liikkuvuus, tulojen pitää pitkällä aikavälillä tasaantua. Oletetaan valtio A jonka keskipalkka on 1000 ja valtio B jonka keskipalkka on 2000. B työvoima on 5000 henkilöä, A:n 1000 joten palkan pitäisi tasaantua tasolle (noin) 1800.Mikäli tulot tasaantuvat kymmenen vuoden kuluessa tasolle 1800, täytyy B palkkojen laskea 20e vuodessa ja A tulojen nousta 80e vuodessa. Saman valuutta ja markkina alueen sisällä myös korko on saman, 1%.

A valtion duunari ottaa lainaa 1000e ja maksaa korkoa 10e vuoteen. Hänen palkkansa nousee 80 vuoteen. Hän siis nauttii negatiivisesta korosta. Vuosipalkan velka supistuu niin että takaisinmaksun aikaan velkaa on vain reilu puolen vuoden palkka. Hänen on siis järkevää ottaa velkaa.

B valtion duunari ottaa lainaa 2000 e ja maksaa korkoa 20e vuoteen. Hänen tulonsa laskevat 20 e vuoteen. Hän kärsii kovasta korosta. Vuosipalkan velka on 10 v kuluttua reilu vuosipalkka koska deflaatio kasvatti velkaa. Hänen ei kannata ottaa velkaa vaan lainata omatkin tulonsa muille.Sekä saksalainen että kreikkalainen menettelivät siis järkevästi. Lopputulos ei vaikuta teorian toimivuuden osalta.Kuinka homma voidaan pelastaa? Täytyy löytää henkilö C joka maksaa velat niin että A saa negatiivisen koron, B kunnon tuoton ja C arvokkaan opetuksen, elä työnnä nokkaasi soppaa jonka nieleminen saa sinut kiukusta siniseksi.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Markku Nieminen

Vasemmistoliitto on aina pankkiirituen ja rahapiirien edun takana, Kulosaaren punatennari saa kyllä kuukausipalkattujen äänestäjien, lenskin busissta pudenneiden seniilien ja mistään mitään ymmärtämättömien rikkaiden rapalanaamakakaroiden äänet. Sehän se riittääkin siihen 7% ja kokoomuksen apupuolueeksi.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

no en oikein ymmärrä kommenttien yhteyttä blokiin mutta ei kai se haittaa. Tuolla vaan pyrin kertomaan pelkistetysti, kaksi toimijaa voi toimia täysin rationaalisesti ja lopputulos saattaa olla erittäin huono.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset