Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Oleskelua kurjuudessa, toivottaa meille Niinistö ja Katainen.

Heidän uudenvuoden puheissaan puututaan tärkeisiin kysymyksiin, oleskeluyhteiskuntaan ja siihen ehdottomaan totuuteen ettei meillä ole varaa sivistysvaltioon. Kumpikaan ei puutu kysymykseen 20-80 yhteiskunnasta vaikka se on jo täällä. Hiukan reilu miljoona suomalaista tienaa yli 2000 e kk ja siten pystyy elättämään itsensä ja hiukan jää vielä heikommassa asemassa olevien auttamiseen. Loput neljä miljoonaa eivät tienaa edes tuota vertaa.Miksi menemme tähän oleskeluyhteiskuntaan jossa töitä ja leipää riittää vain joka viidennelle?Syynä on valittu talouspolitiikka, automaation kehitys, matala talouskasvu sekä väärä veropolitiikka. (Kirjoitan veropolitiikasta blokin myöhemmin.)Talouspoliittiseksi linjaksi meillä on valittu monetaristinen talousteoria ja Sayn laki. Kyseinen laki on osoitettu vääräksi jo 1930 vaikka silloin ei ollut veroparatiiseja jotka nykyisin imevät merkittävän osan ostovoimasta aiheuttaen talouden supistumiskierteen.Tuottavuus (esim yhden tunnin aikana tuotettu tavaramäärä) kasvaa 3% vuoteen teknologian kehityksen seurauksena. Joillakin aloilla kasvu on hitaampaa, joillakin nopeampaa.Talouskasvu on romahtanut Keynesiläisen talouspolitiikan reilusta kolmesta prosentista alle yhteen, tämä aikaansaa joko työttömyyttä tai työajan lyhenemistä. Koska työaikaa ei ole lyhennetty, seuraus on työttömyys.Verotuksessa arvonlisävero sekä verotuksen regressiivisyys (se että pienituloisilta viedään enemmän kuin suurituloisilta myös suhteellisesti eikä vain absoluuttisesti) aiheuttaa kulutuksen alenemista koska pienituloinen kuluttaa kaiken, suurituloinen vain osan. Arvonlisävero taas estää palvelualojen työpaikkojen muodostumisen.Miksi Niinistö ja Katainen puhuvat pas?

Kyse on joko ideologisesta sokeudesta, siis kyvyttömyydestä myöntää totuttaa, halu tuhota Suomi tai henkilökohtain pelkuruus.

Toivottavasti syynä on pelkkä tietämättömyys, tyhmyys ei ole rikos.Kehoitan lukijoita kuitenkin muistamaan. Tuo kurjuuden lisääntyminen ei ole mikään luonnonvoima, toisenlainen talouspolitiikka turvaisi kaikille paremman elämän.Niinistön puheen sisältöön voi tutustua Saku Timosen blokissa:

http://sakutimonen.blogit.fi/oleskeluyhteiskunta/

Presidentti sanoi kaiken työnteon ja työn hakemisen olevan arvokasta, mutta hän ei hyväksy istumista muiden kattamaan pöytään. Tämä kun ei ole mikään oleskeluyhteiskunta, jossa omat mahdollisuudet jätetään käyttämättä.

Kataisen purkausta analysoidaan Sakun blokissa :

http://sakutimonen.blogit.fi/kurjempaa-uutta-vuotta/

Näin kuitenkin pääministeri Jyrki Katainen teki perinteisessä tiedotteessaan. Hän julisti, että maallamme ei ole varaa hyvinvointiyhteiskuntaan. Siihen raha ei kerta kaikkiaan riitä, koska väestön ikääntyminen kasvattaa menoja ja supistaa tuloja. Niinpä edessä on rakenteellisia muutoksia ja jo ensi kevään ratkaisujen Katainen kertoi olevan kipeitä.

Katainen jatkaa omaksumallaan linjalla, jonka mukaan ideologia esitetään faktana ja tätä näennäistä faktaa julistetaan joka käänteessä ehdottomana totuutena ja välttämättömyytenä.

Raha ja talous kertoo miksi Niinistö ja Katainen ovat väärässä:

http://rahajatalous.wordpress.com/2012/12/31/raha-ja-talous-blogin-uudenvuodentervehdys-lukijoille/

Koska emme milloinkaan pääse tilanteeseen, jossa palkansaajat kuluttaisivat koko palkkasummansa, riippuvat talouden kasvu ja työllisyyskehitys aina yritysten ja julkisen sektorin investointihalukkuudesta, kuten edelläkin eurotalouden kriisiä käsitellessämme totesimme. Investoinnit synnyttävät talouteen uusia rahavirtoja ja uutta ostovoimaa, jotka taas kannustavat yrityksiä tekemään uusia investointeja ja palkkaamaan lisää työntekijöitä.

Näin ollen suotuisa työllisyyskehitys edellyttää niin lyhyellä kuin pitkälläkin aikavälillä ensisijaisesti riittävän kokonaiskysynnän turvaamista. Vähäisen kokonaiskysynnän oloissa työllisyyttä ei voida lisätä edes huomattavilla palkanalennuksilla. Yritysten investointihalukkuus ei nimittäin ensisijaisesti riipu työvoimakustannuksista, vaan siitä että yritysten valmistamia hyödykkeitä ja palveluita halutaan ostaa riittävästi. Nämä tosiasiat olisi välttämättä sisäistettävä, jotta suomalainen talouspoliittinen keskustelu voisi vuoden 2013 aika kulkeutua mielekkäille urille ja talouspolitiikan suunta sekä meillä, että muualla Euroopassa voisi muuttua.

Arto Ojapelto kertoo. Työ on loppunut:

http://www.verkkomedia.org/news.asp?mode=8&id=6228

Koska kaikki kehittyneet maat ovat samassa työttömyyden kurimuksessa, koko maailman BKT on trendinomaisesti hiipumassa nollasummamarkkinoiksi sillä maailmanlaajuinen ostovoima hiipuu. 60-luvulla keskimäärin 3,5%, 70-luvulla n. 2%, 80-luvulla runsas 1% ja 90-luvulla n.1%.

Mä vertailin valtioiden talouskasvua:

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/109734-usa-uk-suomen-japanin-ja-saksan-talouskasvu

Länsimaiden talouskasvu romahti (USA 1974, sivistysmaat 1990) ja talous rypee 30 - 70% alle optimitason.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (20 kommenttia)

Käyttäjän lueskelija kuva
Teuvo Valkonen

Aimolle. SDP/Vas.L.(vasurit) ovat ilmeisesti takaamassa yhteiskuntarauhan säilymistä. Toistaiseksi. Hinta on ehkä pienenpi kannattajakunnalleen, kuin että se särkyisi.

Lasse Laaksonen

Mitä helvettiä? Tarkoitatko, että Suomessa syttyy kapina ja sisällissota, jos Suomi ei lähetä 50-200 miljardia euroa vaadittaessa bankstereille? Onko suomensyöjien kiristys jo niin kova?

Vai hyökkääkö EU Suomeen? Tai julistaako se kauppasodan, jossa tappio on enemmän kuin tuo vaadittu 50-200 miljardia?

Sillä ei kai muuten ole järkevää maksaa moista summaa, siis vaadittaessa. Ja se on vaadittu kaikkien lakin vastaisesti, kuten kuuluisat 50 miljoonaa muka olisivat olleet.

Käyttäjän AnttiKoskela kuva
Antti Koskela

Olkaa huoleti, ei Niinistöllä ole valtaa.

Enemmän huolestuttaa Kataisen ja Häkämiehen työmiehentappolinja, joka tosin sekään ei tule toteutumaan.

Hyvää uutta vuotta 2013.

Käyttäjän bittihiisi kuva
Esa Niiniranta

Väite että vain hiukan yli miljoona suomalaista tienaisi yli 2000 euroa kuussa ei pidä paikkaansa. Tilastokeskuksen mukaan työikäisistä 18-64 vuotiaista työllisiä oli 2 333 732 vuonna 2011.

Edelleen tilastokeskuksen palkkarakennetilaston mukaan kaikkien kokoaikaisten palkansaajien keskimääräinen mediaaniansio oli vuoden 2011 viimeisellä neljänneksellä 2 776 euroa.

Tietenkään yllämainituista 2,3 miljooonasta kaikki eivät ole kokoaikaisia, mutta ilmiselvästi yli kahden tonnin ansioihin kuussa pääsee tuplasti enemmän porukkaa kuin väität. Ja pitää muistaa, että huoltosuhde normaalissa yhteiskunnassa on suurin piirtein niin, että yhtä työllistä kohden on toinen elätettävä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

http://auvorouvinen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/12789...

http://yle.fi/uutiset/nain_moni_tienaa_vahemman_ku...

Verottajan mukaan yli 2 000 kuukausituloille pääsee hiukan reilu miljoona. Mukana lienee aika paljon eläkeläisiä.

Elikkä se mediaanitulo voi olla mitä vaan, riippuu ketä otetaan siihen määrittelyyn mukaan. Jos lasketaan vain 10 000 - 20 000 tienaavista, mediaani olisi melko luultavasti 14 000.

Verotulojen mukaan huoltosuhde on 1/5 jos oletetaan että vasta 2000 kk tienaava kykenee muita elättämään.

Käyttäjän bittihiisi kuva
Esa Niiniranta

Mediaanitulo ei ole mitä vain.

Kun laitetaan riviin työlliset 2 333 732 henkilöa pienituloisimmasta suurituloisimpaan, se keskimmäinen hemmo paikalla 1 166 866, on mediaani. Hänestä oikealle jokainen ansaitsee enemmän kuin 2 776 euroa kuussa. Hänestä vasemmallekin on aika monta ukkoa ennen kuin vastaan tulee se joka ansaitsee 2 000 euroa kuussa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #17

se muakin ihmetyttää ja aiheesta pojan kanssa saunassa keskusteltiin, se ossoo laskee toisin kun mä. Ihmetyttää kuinka tilastokeskus voi väittää reilun miljoonan tienaavan yli 2776 euroa kk kun verottaja väittää hiukan pienemmän määrän tienaavan yli 2000.

meinaan muuten asian tutkia ja blokin nimen jo eilen päätin, tilastokeskuksen valheet.

jos sen mun työttömyysblokin lienet lukenut, huomaat että tilastokeskus löytää 7.3% työttömyyden, valtio kuitenkin maksaa yli 18% työttömyysperusteista etuutta.

elikkä tuossa tilastokeskus yli puolittaa työttömyyden.

Käyttäjän erlandsalo kuva
Erland Salo

"en tiedä kykeneekö kukaan linjaa muuttamaan ennen kuin sisällissota on todellisuutta"

Todella pahasti sanottu. Joskus ihmiset sanoivat, että pahaa ei saa nimellänsä sanoa ettei se toteudu. Jopa tuollaisen onnettomuuden lausuminen julki povaa sen tapahtumista. Hirveää tekstiä.

Onko Auvo Rouvinen jo varautunut aseisiin ja niiden käyttöön? Miten on koulutuksen laita? Armeija on antanut koulutusta valtavalle määrälle. Neuvostoliitto koulutti jonkin verran stalinisteja hyvin tehokkaasti. Heillä alkaa jo ikä painaa.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

se joka varoittaa, silta on poikki, pysäyttäkää juna ei aiheuta onnettomuutta vaan se joka hyssyttelee ja käskee lisäämään vauhtia vaikka näkee että tuho on edessä.

Tuntemattomassa sotilaassa Rokka neuvoi. Syökää pojat sokerinne, myö uijaan tuosta yli.
Siihen upseeri. aiheitatte pakokauhun.
Rokka. En minä sitä aiheuta, vaan viholliset.

Ei tarvita kummoistkaan viisautta tilanteen etenemisen ennakointiin. Kun olot kiristyvät, alkaa vastarinta ja siihen tietysti vastataan voimatoimilla. (kuten kreikassa, espanjassa, uk:ssa jo nyt) Ei aikaakaan kun alkaa pommit paukkua. Mä tosta eurokriisistä varoitusjulisteen tein:
http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/lehti/eu/ekp.html

Joka sitä uskoo ja linjaa muuttaa, pelastuu. (Pitäs tehdä siitä pelastuksen tiestäkin juliste mutta en nyt viitsi.)

--
En usko että itse joudun hässäköimään. Asun kiteellä joka on n. 400 km etäisyydelllä tulevista kriisikeskuksista. Oma koulutus on pioneeri au (ylikersantti), kyllä sillä pitäisi pärjätä. jos hässäkkä tulee, ei muuta kun miinakenttä mökin ympärille ja kellariin piiloon.

Aki Saarikoski

"en tiedä kykeneekö kukaan linjaa muuttamaan ennen kuin sisällissota on todellisuutta"

Itse kannatan sisällissotaa, mutta suomalaisista on vaan tullut niin pelkurimaisia lampaita, että se toiveeni tuskin toteutuu.
Ennustukseni on, että tämä maa tulee yhä vain kurjistumaan entisestään ja tuloerot kasvamaan yhä suuremmiksi ja hallitus ei edes yritä tehdä mitään kurssin muuttamiseksi.

Suomi on kahtiajakautunut maa, valkoisiin ja punaisiin.
Ja me punaiset kärsimme yhä valkoisten terrorista.
Meidät pakotetaan orjuuteen, meiltä ryöstetään lapset ja meno vain pahenee päivä päivältä.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

pari uutista tämän päivän lehdistä:
http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013010216507496_...
"Punainen Risti: Eurooppaa uhkaa nälkäkriisi

Keskiviikko 2.1.2013 klo 08.12 (päivitetty klo 11.36)"

http://www.hs.fi/ulkomaat/Punainen+Risti+pelk%C3%A...
"Punainen Risti pelkää väkivaltaisia levottomuuksia Euroopassa
...
Daccordin mukaan ei ole mitään syytä otaksua, että Eurooppa voi säästyä sellaisilta levottomuuksilta, joita koettiin Välimeren eteläpuolella jokin aika sitten. Kyse on enemmän leivästä kuin demokratiasta, arvioi Daccord."

ulf fallenius

Oleskelu loppuu siihen kun ei siitä enään makseta.Tanskan malli Suomeen niin se vähentää kyllä oleskelu ihmiset minimiin.Ennen sitä asialle ei voi mitään.

Käyttäjän janikorhonen kuva
Jani Korhonen

Pitäisikö sinun mielestäsi talouskasvun olla jatkuvaa?

Jari Reinikka

"Hiukan reilu miljoona suomalaista tienaa yli 2000 e kk ja siten pystyy elättämään itsensä ja hiukan jää vielä heikommassa asemassa olevien auttamiseen. Loput neljä miljoonaa eivät tienaa edes tuota vertaa."

Onko näin? Ollaanko me näin köyhiä?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

verottajan mukaan ollaan, mä meinaan asiaa hiukan tarkemmin selvittää koska tilastokeskus antaa eri luvun.

talouskasvun täytyy olla jatkuvaa. mä siitä meinaan blokin väsätä mutta blokin sisältö karkeasti:
--
bkt mittaa tavaroiden ja palveluiden arvoa, tavaran arvo on siihen sitoutuneen työn arvo (toi on se adam smithin määritelmä, muitakin on mutta pelkistän.)

elikkä bkt nousee kun palkat ja työötunnit nousee. voidaan myös tyytyä nykytasoon ja lyhentää työaikaa. jos näin olisi tehty koko aika pekkaspäivien sopimisen jälkeen, tämän hetken työaiaka olisi hiukka reilut 700 tuntia.

tarvitaan kuitenkin uutta vähä energistä teknologiaa, työaikaa ei voi nollata ennen kuin koneet kykenevät tekemään työn uusituvalla energialla.

--

Jari Reinikka

"talouskasvun täytyy olla jatkuvaa."

Sama suomeksi; ihmisten täytyy jatkaa velkaantumista.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #22

mä pidin viime kesänä octopys tapahjtumassa puheen. se alkoi:

"rahaa ja velkaa ei ole. Tämä 50 e seteli tässä on minulle rahaa, euroopan keskuspankille se on velkaa.

jokainen velka on jonkun toisen saatava. koko maailman velka ja saatavat on yhteensä nolla. suuri kupla."

Elikkä sinällään, jos talouden toimiminen edellyttää viiden nollan lisäämistä kahteen sarakkeeseen, velka ja saatavat, miksi ei niin voisi tehdä. Etenkin kun toinen vaihtoehto on realitalouden romahdus ja nälänhätä.

Kenneth Gabraith totesi aikoinaan NL rahapolitiikan olevan konservatiivista. Siellä luotettiin rupla = kulta näkemykseen. Aivan kuten meidän monetaristit.

Itse en pidä rahaa minään erikoisen tärkeänä asiana. Sen puute sitä vastoin tappaa.

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #23
Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen Vastaus kommenttiin #24

joo kyllä mä ton luin. Raha ja talous on kuitenkin saanut minut vakuutettua että rahan määrä on rajaton, siis riippuvainen vain maksukyisten lainan ottajien halusta ottaa lainaa. elikkä tuo tarkoittaa vain sitä että pankit voivat koska vain sylkäistä lainan liikenteeseen jos joku sitä haluaa. ei tunnu haluavan minkä vuoksi talous jumii.
http://rahajatalous.wordpress.com/

Jari Reinikka Vastaus kommenttiin #25

Niin voivat ja se on osasyy miksi ovat ongelmissa. Ei ole millä tasata keskenäisiä tilejä. Ongelma on kausaliteetissa, se ei mene käytännössä niin kuin kuvitellaan.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset