Kuinkahan käy Käsittelen lähinnä talouspolitiikkaa ja hyvinvointia.

Sairasloma ja karenssipäivä

Kokoomus on saanut idean sairasloma korvauksen leikkaamisesta. Tuota tuskin kukaan pitää kummoisenakaan neronleimauksena, paremminkin ideologian ilmentymänä. Otetaan niiltä joilla ei ole eli sairailta ja pienten lasten vanhemmilta. Summakaan ei ole suuri, kerran kuussa lapsensa korvatulehduksen takia lomalle jäävä selviää alle parin tonnin tulojen alentumisella. Pikkuraha yksinhuoltajalle. Nipistetään sieltä täältä vähän ja saadaan paljon.Asiaa voisi lähestyä myös ilman ideologian savuverhoa ja vaikkapa pienyrittäjän näkökulmasta. Yritys jossa on yksi työntekijä menettää paljon silloin kun tuo ainoa tulonlähde makaa kotonaan ja nauttii ylisuurta palkkaa. Pienen yrityksen kannalta olisi parasta jos valtio maksaisi sairasloma ajan palkan alusta asti. Silloin riski pienenisi. Suurelle yritykselle vastaavaa haittaa ei tietenkään tule, ainahan joku yrityksen sadoista työntekijöistä on sairaana. Niillä on vakuutus joka hoitaa työntekijän nopeasti kuntoon yksityisellä terveysasemalla.Yrittäjälle on melkoinen riski palkata sairasloma altis henkilö jo pelkästään tuotannon menetysten vuoksi. Palkkakulut vielä pahentavat riskiä. Siksi varovainen yrittäjä ei palkkaa koskaan sairasloma altista henkilöä.

Nuori mies on onnettomuusaltis, hänen harrastuksensa ovat vaarallisia. Nuori nainen taas saattaa koska tahansa pamahtaa raskaaksi ja alkaa lomat. Pienten lasten vanhemmat ovat surmanloukku yrittäjälle, lapsilla kun on taipumusta sairastua vähän väliä. Urheilua harrastava taas kantaa jo geeneissään tapaturman riskiä eikä edes juoppo poikamies ole turvallinen valinta, saattaahan hän jonakin iltana suhrata itsensä isyyslomalle tai mustasukkaisen aviomiehen pieksämäksi. Vanhat ihmiset taas tuppaavat sairastumaan. Pahin on 35v, urahakuinen diplomi insinööri, loppuun palamisen riski on suuri ja sairasloma sen jälkeen ikuinen. Ainut turvallinen valinta on siis 50 vuotias nainen ja hänkin vain viisi vuotta kunnes alkaa luunmurtumien riski.Näyttää noin tarkastellen että työurien pidentämisen kannalta valtion maksama sairasloma olisi kaikkein edullisin pienelle yrittäjälle. Eihän se yksi karenssipäivä sitä koko lomaa kuitenkaan maksa. Hämmästyttää ettei kokoomuksen aivoriihi tuota keksinyt, heillähän on kuitenkin vankka pyrkimys jatkaa työuria. Työurat jatkuvat vain niin että joku palkkaa ihmisen töihin vaikka tällä olisi urheilu harrastus, ikää yli 35 vuotta, mahdollisuus hankkia lapsia tai joku muu sairaslomalle altistava tekijä.Työntekijälle on sama kuka palkan maksaa. Ellei maksa kukaan, siitä tulee suurituloiselle kiusaa, pienituloinen siirtyy perintätoimiston asiakkaaksi ja sen jälkeen luopuu työnteosta taloudellisesti kannattamattomana.Tuo siis vain yksityiselle sektorille. Valtion virkoihin, esim ministeriksi ei kannata palkata riskiyksilöitä. Urheileva Stub, kompuroiva Katainen, raskausuhkan alainen Jutta Urpilainen on välittömästi irtisanottava ja tilalle palkattava henkilö jonka sairastumistodennäköisyys on pieni.

 

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (5 kommenttia)

Eerikki Perälähde

Miksei karenssiajan palkkaa voisi maksaa vaikka ammattiliiton kassasta? Niillähän sitä rahaa on, kiitos veronmaksajien sponsoroinnin. Saisivat samalla varmaan reippaasti lisää jäseniä kun perustaisivat karenssiajan sairauskassat.

Ai niin, eihän ammattiliittoja työntekijöiden asiat kiinnosta.

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Miksi ei EK maksa tuota rahaa,koska voisi sijoittaa kotimaahan välillä eikä yritysten ulkomaille kiikuttamiseen.

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

mä muuten olen samaa miettinyt. monille työanatajille tuottaa vaikeuksia laskea työntekijä palkkaa ym seikkoja. Jos kaikki duunarit olisi vuokrattu liitolta, olisi helppoa. Soittaisi vaan, tarvitsemme 5 raksaduunaria viikoksi, aamulla olisi jätkät duunissa ja lasku laatikossa.

Helppoa, vaivatonta. Ei tarvitsisi tapella palkoistakaan, jätkät itse sopisivat keskenään mitä haluavat ja liitto maksaisi.

Eräs muoto tuosta on vaalikirjassani esittämän duunareiden omistama osakeyhtiö, VISJOT (very integel just on time) yritys joka on suunniteltu pohjoismaiseen yritysympäristöön. Kevyt, tehokas ja tuottaa maksimaalisen hyvinvoinnin kaikille.
kirja löytyy pdf versiona (paperiset loppu): http://www.auvorouvinen.fi/vaalit/kirja/

Käyttäjän VelluHeino kuva
Vellu Heino

Huomastiko muuten,että kokoomus koittaa saada työntekijät keskenään riitelemään tällä jutullansa?

Käyttäjän auvorouvinen kuva
Auvo Rouvinen

eräs toimitusjohtaja mulle mailin väsäs tästä blokista:

Just noin sairausloman karenssipäivästä. Jos olisin Suomen yrittäjien Järventaus vai mikä se tätä kokoomuksen älynväläystä aamutelkkarissa esitteli, vaatisin pikemminkin yhtä karenssipäivää yrittäjille. Meillä kun on niitä tällä hetkellä neljä. Parannusta on tullut, sillä ennen oli yhdeksän.

Tuosta olen ollut jo pitkään samaa mieltä toveri Rouvisen kanssa, että alle kymmenen hengen yrityksissä, sairauslomat voitaisiin maksaa jostain yhteiskunnan yhteisestä sairauskassasta. Olen yhden isyysloman maksanut ja sen laskemiseenkin piti käydä oma kurssi. Senkin jälkeen laskemisessa meni varmaan viikko ja toinen viikko korjatessa.

Meillä on firmassa sekä vapaa-aikanaan onnettomuusaltis römeltäjä että judoka.

Toimituksen poiminnat

Tämän blogin suosituimmat kirjoitukset